В София Тех Парк:

Суперкомпютърни приложения, производство на хранителни добавки и кулинарен център

Суперкомпютърни приложения, производство на хранителни добавки и кулинарен център

Тук могат да се срещнат желаещите да стартират бизнес с необходимите експерти, които да им помогнат за превръщането на идеята в  успешна услуга или продукт.

Създаване на нови суперкомпютърни приложения,  производство на хранителни добавки с растителни екстракти и иновативен кулинарен център са само част от проектите, които ще се развиват в новия научно-технологичен парк T+IN.

Това стана ясно по време на пресконференция по повод старта на дейността на уникалния по рода си за Балканите иновативен хъб.

Стратегическите посоки за развитието на технологичния парк бяха представени от неговия изпълнителен директор Елица Панайотова. Вече са факт и първите успешни партньорства между предприемачи и представители на научните среди.

Сред най-любопитните проекти е планът за стартирането на т.нар. лаборатория – инициатива, между Hewlett-Packard – България и Националния център за суперкомпютърни приложения и Института по Информационно-комуникационни технологии при БАН.

„Проектът, над който работим, е т.нар. суперкомпютър с паралелни системи, в който една задача се понася от няколко отдела успоредно. Например, ако на фармацевтичната индустрия трябват компютри с много сериозна изчислителна мощност, за да направят изчисленията за ново лекарство, тя чака реда си в някоя развита лаборатория, а това често продължава дълго.

Но когато ние успеем съвместно да създадем такива програми, ще може много лесно те да бъдат ползвани тук в България, на територията именно на научно-технологичния парк, в който се намираме в момента“, обясни още Хира.

Елица Панайотова разкри повече информация за още един съвместен за бизнеса и науката проект, който ще се разработва в една от лабораториите – този между българската компания "Провиотик", произвеждаща хранителни добавки от растителни екстракти с изключителен пробив на световните пазари, и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Представители на трите най-мащабни акселераторски фондове, опериращи в България, Eleven, Launchub и NEVEQ споделиха задоволството си от факта, че предстои много скоро ще заработи и уникалният за Балканския полуостров Инкубатор. Той  цели да се превърне в мястото, което да обедини желаещите да стартират бизнес с необходимите експерти, които да им помогнат за превръщането на идеята в  успешна услуга или продукт.

Сред най-иновативните проекти е и създаването на територията на T+IN  на  т.нар. кулинарен център, съвместно с водещата българска компания Red Devil Catering. Aлександър Ковачев, съсобственик в компанията, разкри, че чрез основната си дейност този център ще се стреми да подобри взаимодействието между човек, храна и здраве и в същото време да приложи по-иновативен метод в стопанската инициатива в този сектор.

„Ще поставим началото  на един център за развойна дейност, в който да се случват и обучения, обхващащи целия спектър от професионални готвачи и хора, занимаващи се дълго време в тази област, до ентусиасти, студенти, ученици, любители, дори деца. Надяваме се да имаме възможност да го оборудваме и заедно с всички останали звена да създадем този център именно тук.

За целта вече сме в контакт със Селскостопанската академия и Геномния център“, допълни той.

За повече информация - sofiatech.bg

 

 

14:29ч. 11.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.