По света и у нас:

Суровият петрол е поевтинял с 20%, горивата - с под 7 на сто

Суровият петрол е поевтинял с 20%, горивата - с под 7 на сто

В цените за крайните потребители най-сериозно отражение имат акцизите и ДДС,

За последното тримесечие цената на суровия петрол се е понижила с 19-20%, което се е отразило с 5-7 на сто на средните цени на дребно в страната, казва в интервю за БТА експертът в Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев.

Според него това е нормално, защото суровината формира между 22 и 25 процента от крайната стойност на продавания на колонките продукт.

В цените на горивата най-сериозно отражение имат акцизите и ДДС, които са около 1 лев от заплащаната от потребителя цена.

В ценообразуването влиянието на нефтопреработката е между 6 и 7 на сто, на маркетинга и дистрибуцията - 12-14%, а печалбата на компаниите - между 0.7 и 1 на сто от цената за литър гориво.

Според Бенчев, тъй като сериозният спад в стойността на петрола и стигането на под 40 долара за барел от сорта "Брент", се е случило през изминалата седмица и началото на тази, е рано все още той да се отрази върху цените на дребно.

Експертът допълва, че за да се усети от крайните потребители, тенденцията за спад трябва да е сериозна, а не временна.

Светослав Бенчев очаква през следващата година цените на петрола да са близки до настоящите нива, т.е. около 40-47 долара за барел от сорта "Брент".

 

14:50ч. 15.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.