:

Съдят чиновнички от фонд "Земеделие" заради подкуп

Съдят чиновнички от фонд

Дело за подкуп, измама и злоупотреба със служебно положение ще разгледа Варненският окръжен съд.

Обвинените служители са експерти на фонд "Земеделие". През месец юли Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу служителките от ДФ "Земеделие" във Варна Йорданка Г. и Надя М., както и срещу Георги Г., представял се за техен колега.

Тримата са обвинени, че са отправяли заплахи, че ще докладват за нарушения на земеделските стопани, свързани с изгаряне на стърнищата от полски култури, предаде Дарик радио.

38-годишният Георги Г. от Добрич е с най-много обвинения от тримата подсъдими. Осем от тях са за подкуп, извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение  и четири затова, че е извършвал измамата, представяйки се за длъжностно лице на ДФ “Земеделие.

В качеството си на такова е отправял заплахи за проверки и налагане на санкции за допуснати нарушения по Закона за опазване на земеделските земи, ако не бъдат платени определени суми. Размерът на щетата, за която ще бъде съден, е общо 14 000 лева. Той прекара 9 месеца в ареста, след което съдът измени неговата мярка за неотклонение в „парична гаранция“ от 3000 лева.
 
Йорданка Г. ще бъде съдена за злоупотреба със служебно положение и искане на подкуп. Предметът на престъплението е 15 600 лева. В края на 2014 г. тя влезе в ареста с определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, която през март тази година бе изменена в „парична гаранция“ от 3000 лева.
 
Обвинението срещу Надя М. е, че в качеството си на длъжностно лице е поискала и приела подкуп в размер на 24 800 лева, за да не извърши действие по служба. Тя е с мярка за неотклонение „подписка“.
 
12:09ч. 04.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.