В Шумен:

Създадоха български сорт стевия

Създадоха български сорт стевия

Екип от учени на Земеделски институт - Шумен създаде български сорт стевия. Сортът предстои да бъде одобрен от Експертна комисия към Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол и ще носи името Стела.

Стевията е многогодишно растение от сем. „Астрови“, което има качества на естествен подсладител. Екстрактът от него под формата на стевиозид може да варира по сладост от 100 до 300 пъти повече от захарозата. Листата съдържат гликозиди, пектини, витамини, 17 различни аминокиселини и микроелементи, затова интересът към него през последните години непрекъснато расте.

В условията на нашия климат може да се отглежда като едногодишно растение с многогодишно използване на коренищата. Българският сорт се отличава с по-голяма адаптивност към нашите условия, защото е селекциониран в продължение на години. Растенията, селекционирани у нас,  по-бързо се събуждат през пролетта, по-лесно се развиват и имат „скромни“ претенции към въздушната влага.

Земеделският институт в Шумен предлага коренища – едногодишни, двугодишни и тригодишни, които са най-продуктивни. Засега интересът е предимно за отглеждане в домашните стопанства. При договори за големи поръчки обаче може да се осигурят нужните количества.

Коренищата се засаждат в полски условия, след като отмине опасността от слани. Храстът достига 60-80 см височина и е силно разклонен с прости листа, бели цветчета и развита коренова система. След около два месеца растенията се жънат и сушат на сянка, което трябва да стане преди цъфтежа. До края на октомври се получава още една реколта, след което коренищата се прибират и се съхраняват във влажен пясък или стърготини при температура не по-ниска от 5 градуса по Целзий. Тези, които са отглеждали стевия на българска земя, казват, че тя е по-сладка от гръцката.

Стевията изисква грижи през вегетацията, като към всяка градинска култура – окопаване и  дъждуване. През есента коренищата трябва да бъдат извадени и да се съхраняват на проветриво място, за да не загният.

Не се препоръчва размножаване със семена.

Интерес към продукта проявяват компании от хранителната индустрия, както и болни от диабет, страдащи от затлъстяване, нарушена обмяна на веществата и други.

В домашни услови се използват малки количества от сухата маса за подслаждане на различни продукти.

10:00ч. 28.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.