Пазар:

Съюзът на говедовъдите притеснен за млякото (анализ)

Съюзът на говедовъдите притеснен за млякото (анализ)

Националният съюз на говедовъдите в България е силно притеснен от перспективите пред пазара на мляко. Това става ясно от анализ на организацията, подготвен за предстоящият управителен съвет на съюза, който ще се проведе в сряда, 13.01 в Раковски.

Ранното провеждане на съвета е продиктувано от неизвестността за бъдещето на сектор мляко, предстоящият форум по въпросите на млякото по време на Зелената седмица в Берлин, промените в редица закони и наредби свързани с животновъдството и разбира се с предстоящите проверки в млекопроизводителните стопанства, подчертават от организацията.

Предлагаме пълния анализ на Михаил Михайлов, изпълнителен директор директор на НСГБ, без редакторска намеса.

Кратък анализ на сектор млекопроизводство към 31.12.2015

Автор Михаил Михайлов

Все още нямаме окончателни статистически данни по отношение млекопроизводството през кризисната за сектор мляко 2015г, но вече могат да се направят някои изводи. Един от най-големите производители на краве мляко и имащ не малка вина за кризата в Европа - Нова Зеландия е намалила производството си с близо 7% и с 4% броя на отглежданите крави/200 000 бр. са заклани/.

Истината е, че за първите четири месеца на 2015 г. Нова Зеландия е произвела с 279 хил.т мляко по-малко от предхождащата година, което представлява 3,7% /това количество мляко се равнява на 60% от годишното производство на мляко в България/.

Средната изкупна цена на суровото мляко в Европа за м. декември е 30,06 цента, като за старите 15 европейски държави цената е 31,19, а за останалите 14 европейски държави, където е и България, цената е 26,87 цента. В сравнение с ноември имаме намаление от 0,6%, докато през последните три месеца е имало повишение.

По-лошото е, че цената на млякото през декември 2014 г. е била 33,8 цента, което е с 3,2 цента повече. За декември увеличение на цената има само в България /29,05 цента при 28,75 за ноември/, Чехия, Гърция, Италия, Словакия, Франция и Финландия. Намаление имаме в Белгия, Естония, Ирландия, Литва, Унгария, Холандия, Полша, Словения, Швеция и Англия. Неспоменатите страни запазват цените от ноември.

Изключително тежка е ситуацията по отношение на изкупните цени /но незнаем каква субсидия получават фермерите/ в Латвия – 21,8 цента за литър, Литва – 22,8, Естония – 23,6, Унгария – 25,2, Чехия-26,4 цента. България през декември се нарежда на 18-о място в Европа по изкупна цена на млякото.

Нашите съседи румънците получават по 27,8 цента. Гърците - и политици и фермери изглежда са си свършили работата и фермерите получават по 42 цента за литър мляко почти целогодишно. Нормално е - млечният сектор вече има облик. Млечното стадо е от около 90 000 крави, получава се годишно 600 хил.т мляко, за първите месеца на тази година вече е получено над 500 хил.т мляко, а при нас – 417хил. т. Сивата икономика е до 5%.

За отчитания едногодишен период най-голямо е намалението на цената на млякото за Унгария - 22%, Ирландия - 19%, Португалия – 15%,Чехия - 15%, Германия - 12%, Толкова е и за България. Най-малко намаление на цената има в Англия - 4% , в Малта имаме ръст от 4%, а Кипър и Гърция са на нула.
На всички е ясно, че кризата в сектора ще продължава, независимо от приложените много мерки.

Млекопроизводителите са в напрежение и вече чувстват, че политиката, бизнеса и науката все още не могат да изготвят рецептата за излизане от ситуацията. Изключително важен ще бъде форума, който ще се проведе по време на Зелената седмица в Берлин.

На 18.01.2016 г. от 14.00 часа в три кръга представители от политиката, млечната промишленост и науката ще обсъдят своите гледни точки по спорни политически правила по отношение цените на млякото, хуманното отношение към животните, помощите в пряк контакт.

Форума ще мине под мотото „Мляко, пазар и възможности”. Би било много добре, ако България има присъствие на това събитие.

Бизнесът обаче няма време да чака решенията на политиците и започна вече действия. Базираната в Холандия мандра Friesland Campina ще направи от 1 януари до 11 февруари 2016 г. изплащане на бонуси на млекопроизводители, които не увеличават размера на доставката в рамките на 2 цента на литър в сравнение с периода от 13-27декември 2015 г.

Тази оферта важи и за германските членове на мандрата."Тези решения трябва да бъдат взети от мандрите за връзка със своите членове въз основа на предприемачески и маркетингови възможности. Ето защо приветстваме тази стъпка на компанията ", каза Udo Folgart, вицепрезидент на Асоциацията на германските фермери (DBV).

Сегашната ситуация е незадоволителна както за млекопреработвателните предприятия, така и за земеделските предприемачи. Селскостопанските предприемачи вече констатират, че няма сигурност за цената на производителя. Отговорността трябва да бъде поделена между млекопреработвателите и техните производители на мляко и да се определят пазарите според Фогел.

Още в Деня на земеделските производители през юни 2015 г., бяхме настояли, че бъдещите отношения с доставчиците трябва да бъдат проектирани така, че селскостопански предприемачи, както и мандрите да имат дългосрочни икономики с предвидими размери. Става дума за една модерна изтънченост на задължението да предложи режима на обемите, цените, качества и със срок на тези споразумения.

След като всички основни политически сили са признали, че намесата на правителството не решава проблема в сектор мляко, двамата предприемачи-млекопроизводители и преработватели вече започнаха дебат относно проектирането на бъдещата дейност.

НСГБ явно върви във вярната посока, защото заедно с млеко преработвателите организира форум, на който присъстваха над120 човека по време на изложението „Месомания“.

На този форум се обсъдиха глобалните проблеми в сектора и набелязаха предложения за промяна на някои инструменти с които се регулира сектора. Виждайки, че в Холандия започват вече да работят с детайлите, изчаквайки решенията на форума в Берлин, ще трябва двете страни да сядат на масата и започнат работа ако не искат в дребните спорове да загине бизнеса и на двете страни.

12:23ч. 11.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.