Дипломация:

Танева иска от Брюксел да не се умъртвяват поголовно стада заради дерматит

Танева иска от Брюксел да не се умъртвяват поголовно стада заради дерматит

България настоява пред Брюксел да не бъдат умъртвявани поголовно стада, в които има заболели отделни животни от Заразен нодуларен дерматит, съобщи земеделското министерство (МЗХ). Предложението ни е да бъдат унищожавани само болните животни.

Искането е било отправено от земеделския министър Десислава Танева по време на среща с комисаря по здравеопазване и безопасност на храните г-н Витенис Андриукайтис в Брюксел.

„Ние предлагаме да има предварителна ваксинация в зони с очакван риск, а методът „стемпинг аут“ да се прилага само за заболелите животни с клинични признаци. Трябва да се вземат анализите, направени от България и Гърция по отношение на заболяването, за да се предотврати по-нататъшното разпространение в Европа и да бъдат предприети спешни мерки”, каза министър Танева. Тя допълни още, че е необходимо да се вземе решение и за промяна на режима на ограничения в търговията с продукти, които да съответстват на риска.

„Необходимо е да се чуе мнението на българската научна общност, която има различно виждане относно мерките за справяне с болестта и възможността методът за убиване на всички потенциално заразени животни да бъде променен и да се убиват само тези с признаци на болестта“, каза още Танева, цитирана от пресцентъра на ведомството.

„Успяхме много бързо да осигурим ваксини и България проведе спешно ваксинацията. Това показва, че координацията между България и ЕК е на много високо ниво”, заяви от своя страна комисар Андриукайтис. „Ще предоставим цялата необходима технически и финансова помощ, като използваме всички инструменти и методи за овладяване на кризи.“, каза още той и допълни, че високо оценява усилията на България.

Към днешна дата на територията на страната са регистрирани близо 80 огнища в Южна България, а броят на убитите животни е близо 1700 крави. „Втората пратка ваксини вече пристигна, но в съседните държави заболяването се разраства изключително бързо”, каза още Танева.

България е изпратила писмо с искане за финансова подкрепа от ЕК, тъй като очакваните разходи за справяне с болестта се изчисляват на 15 млн. евро.

13:52ч. 18.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.