От Португалия:

Танева ще настоява за извънредно еврофинансиране на сектор "Мляко"

Танева ще настоява за извънредно еврофинансиране на сектор

България и Португалия ще настояват за спешни мерки за излизане от кризата в сектор „Мляко” по време на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство през месец юни. Това стана ясно след среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и министъра на земеделието, горите и развитието на селските райони на Португалия Луиш Капоулаш Сантош. Танева е на официално посещение в Лисабон.

Според Танева секторът може да бъде стабилизиран, ако бъдат взети спешни мерки на ниво ЕС. „Мерките до момента, които бяха взети, са по-скоро национални за стабилизирането на пазара на мляко, а трябва да има финансиране и извън страната. Няма как да стабилизираме пазара при ежемесечното нарастване на производтвото на сурово мляко. Друга мярка, която може да помогне, е откриването на пазари в трети страни. Приветстваме увеличението за промоции, но бюджетът на училищно мляко не бе увеличен, а тази мярка е една от основните за стимулиране и възможност за  подпомагане в нашата страна. Добре е до Съвета на министрите през юни да сме приели решения, с които да се промени балансът и да се регулира пазарът в сектора”, е заявила Танева. Според нея страната ни иска да намали производстовото, но без това да засегне планинското и полупланинското производство, за да има поминък в тези райони. 

Малкият  и средният бизнес трябва да бъдат изключени от облагаемия доход, смята още Танева. „Само миналата седмица подкрепихме сектор „Животновъдтство” с 5.5 млн. евро. Искаме финални решения от ЕК, за да можем да преценим с какви национални средства да допълваме помощта”, е казала още тя, цитирана от пресцентъра на ведомството й.

09:39ч. 05.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.