:

Тиквите вече няма да бъдат субсидирани, каква е причината

Тиквите вече няма да бъдат субсидирани, каква е причината

Разходите за производството им са към 80 лева на декар, а субсидията е около 200 лева.

От догодина отглеждането на тикви няма да се подпомага по схемата за обвързаната подкрепа, съобщи Слави Кралев, шеф на дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ в Министерството на земеделието и храните.

Новината се появи по време на телевизионно публицистично предаване "Скъпото българско плодородие" по телевизия BIT. За грешките в аграрната политика, в което участваха пловдивският фермер Красимир Кумчев, който е национален консултант по земеделие, и Петър Кировски – държавен експерт.

Повод за разговора бяха данните на европейската статистика в земеделието, според които България почти я няма на картата на ЕС като производител на плодове и зеленчуци.

Според Красимир Кумчев, България притежава най-добрите условия в света, за да е лидер при зеленчуците и плодовете. Имаме плодородна земя, слънце и вода, посочи той най-важните условия за едно проспериращо земеделие.

Политиките в ЕС, както и в България обаче пречат на българския земеделец и са го насочили да върви след парите. Като пример Кумчев даде тиквите, които не се търсят от нито един преработвател, не се внасят и не се изнасят. Въпреки това те са част от списъка на зеленчуците в обвързаната подкрепа.

 По тази причина миналата година станахме свидетел на масовото отглеждане на тикви в страната, без да има пазар за тях.

Вижте предаванетоhttp://www.bitelevision.com/skapoto-balgarsko-plodorodie/

08:59ч. 13.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.