Проф. Иван Станков: :

Този вариант на закона ще ощети стопаните с едно-две животни

Този вариант на закона ще ощети стопаните с едно-две животни

В промените на Закона за ветеринарно-медицинската дейност е предвидено конфискация и унищожаване на място на неидентифицирани животни.

Своите опасения за някои от предлаганите промени изрази пред Радио Стара Загора проф. Иван Станков, доскорошен ректор на Тракийския университет и министър на земеделието в служебния кабинет "Близнашки".

В Народното събрание Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност бе гласуван на първо четене.

В него се предлага всички животни, които не са идентифицирани или не са изпълнили задължителната профилактична програма, да  бъдат конфискувани в полза на държавата и унищожавани на място.

Това ще засегне предимно дребните земеделски стопанства и най-вече животните от т.н. „заден двор“, коментира проф. Станков.

Той допълни, че е подготвил няколко предложения за промени между първо и второ четене на проектозакона.

„Вместо директните умъртвявания, аз предлагам първо да има предупреждение за тези земеделски  стопани. След изтичането на този срок, който трябва да бъде максимално кратък, да се налага парична санкция.

И едва тогава вече да се пристъпи към установяване на здравословното състояние и тези животни, които имат отклонение в здравния статус, тогава да бъдат подлагани на унищожаване."

23:16ч. 28.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.