Според фън шуй:

Торището не бива да е в зоната на богатството

Торището не бива да е в зоната на богатството

Всеки иска да подреди градината си така, че в нея да се чувства бодър, жизнен и в хармония с околния свят. Китайско учение фън шуй ни учи как да съобразим оформлението на двора с енергийните потоци в природата.

На първо място трябва да се осигури възможност за свободно протичане на жизнената енергия, наричана от индийците прана, а във фън шуй - Чи. И тъй като се смята, че тя навлиза в дома ни през входната порта, то не е добре пред нея да има каквито и да било препятствия. Ако все пак на улицата пред входа е посадено дърво, трябва да го „приобщим“. Това може да стане с малка пейка, фенер или гирлянди за Коледа, чиято тайна мисия ще бъде да го превърнат в пазител на дома.

Няма рецепта за хубава градина – тя може да бъде прекрасна по хиляди различни начини, стига да е спазен балансът между лехите с цветя и тревните площи, между слънчевите и сенчести места, между  широколистните и иглолистните дървета и храсти. Смята се, че вечно зелените иглолистни видове носят здраве, дълголетие и стабилност, а широколистните – промяна и движение.

Добре е да знаем също, че мястото на бодливите растения, с изключение на розите, е в по-отдалечените краища на парцела. Опитайте се да не допускате наличието на запустели кътчета, но това не значи всичко да е под конец. Във всеки двор е добре да има и зони, необезпокоявани от резачките и косачките. Такова място би могъл да бъде скалният кът, в който сред  камъните, билките и благоуханните полски треви, може да релаксираме.

Фън шуй ни учи също да обръщаме внимание на детайлите – на дворната чешма, на огнището, на пейките – дървени, каменни или метални, както и на онези части, които често пренебрегваме. Всяко затлачено с непотребни вещи място, всяко домашно бунище, има влияние върху нас. Смята се, че мислите и чувствата ни, намират отражение в заобикалящия свят, както и обратното – всеки елемент от околното пространство слага отпечатък върху живота ни. Затова торището и ямата за компостиране не трябва да бъдат в сектора на богатствата – това е най-отдалечената зона в двора в ляво от входната врата.  

Растения са източник на енергия, затова трябва да се грижим за доброто им състояние чрез редовно торене, подкастряне и пръскане, когато е нужно. Внезапното изсъхване на едно дърво или храст трябва да ни накара да се замислим, защото то никога не е случайно – каквито и външни причини да търсим, като вирусни заболявания, акари, суша или прекалена влага, винаги има някаква дълбока причина. Обикновено  това е признак на застой в дадена сфера или в живота на обитателите на жилището.

Някои изхвърлят заболелите растения. Но съветът е да направим опит да се погрижим за тях. Ако въпреки всичко не успеем да ги спасим, те нямат повече място в двора. Сухите дървета и храсти трябва да се изкореняват и изхвърлят.

09:55ч. 19.01.2016г.
Б

Липсва автор, липсва източник - това означава, че материалчето е свалено от интернет. Най-важната препоръка на Фън Шуй е да се балансира първо домът, а после може да се отдели време и за градината.

Банко Пиронков
18:02ч. 20.01.2016г.

Оставете коментар: