:

Трева се сее до края на октомври

Трева се сее до края на октомври

Ще чуете различни рецепти за хубава зелена морава. Едни залагат на торенето, други на поливането и редовното косене. Но истината е, че създаването на площ от гъста, здрава и издръжлива трева, не е лесно начинание. Причината е, че у нас обилните валежи се редуват с периоди на засушаване, в които тревата буквално се „изпича“. Нужни са редовни поливки и много грижи, затова повечето от собствениците на имоти, в които зелените площи са големи, наемат фирми за поддържането им.

Хората се справят трудно сами и със затревяването. Най-подходящото време е от септември до края на октомври. Ако се забавите, тревата няма да може да се развие и при рязко застудяване ще измръзне. Първата задача е да подберем правилно семената. Ако мястото се огрява от слънце през по-голямата част от деня, трябва да се избере трева, която издържа на засушаване. Това гарантира, че тучната морава няма да стане жълта, ако не се полива една седмица. За дворове, в които играят деца, е подходящо да се избере смес за спортни настилки, а под дърветата - за сянка.

В специализираните магазини се продават различни смески на цени между 7 и 25 лв. за кг. Обикновено с 1 кг се покрива площ от 25-30 кв. метра. Смята се, че най-подходящи за нашите климатични условия са многокомпонентните смески, защото едни треви правят бързо листна маса, други придават плътност на килима, трети са по-устойчиви на засушаване.

Втората стъпка към успеха е подготовката на площта. За повечето хора това е досадно занимание, но от него ще зависи бъдещето на проекта. Ако се затревява нова жилищна сграда, районът трябва да се почисти старателно от строителните отпадъци. След това може да се наложи да насипем по-качествена пръст. Цената за 4-5 кубика е около 100 лв. Почвата, която е по-богатата на хранителни вещества, се продава по 150-200 лв. за кубик. От нея се полага слой от 4-5 см, който гарантира избуяването на тревата в началния стадий.

Ако върху терена вече има друга растителност, тя трябва да се премахне с хербициди. Това се прави, за да може културата трева, която ще бъде на вашето място, да е от точно определени и селектирани видове, а не от диворастящи.

След прекопаването, площта се заравнява като в горния слой не бива да има буци или неравности. Семенцата трябва да се пръснат равномерно. След това се заравят с градинско гребло или метла на около 1 см. Мястото се обработва с градински валяк, след което се полива обилно.  Най-доброто време по лунния календар за засяване на трева е при нарастваща Луна, когато тя е в зодиакалния знак Лъв. Добре е да се коси в някой от водните знаци - Риби, Рак и Скорпион, в същата фаза на Луната.

През първата седмица поливките се правят всеки ден, но щом се появят първите зелени стръкове, водата трябва да се регулира според вида на чима.

12:36ч. 16.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.