:

Според доклад на ООН почвата на планетата може да изчезне до 2075 г.  

Според доклад на ООН почвата на планетата може да изчезне до 2075 г.   

 

Фермерите трябва да се откажат от интензивното земеделие и да се върнат към ротация на културите.

Изследователи предупреждават, че безценният за хората горен пласт на почвата намалява по-бързо, отколкото могат да го възстановят естествените процеси, по данни на Discovery News, цитирани от Фокус.

Тази тенденция може да има катастрофален ефект върху земеделието и снабдяването на света с храна.

В Международна година на почвите - 2915-та, доклад на ООН посочва, че 1/3 от почвените ресурси на планетата се разграждат заради ерозия, замърсяване, окисляване и изчерпване на хранителните вещества.

През декември ООН ще публикува доклад за състоянието на почвата, който вероятно ще обрисува още по-мрачна картина. Земята губи почвата си със скорост 30 футболни игрища в минута и ако това не спре, целият запас от почва на планетата, който се използва за земеделски цели ще изчезне през 2075 година.

Освен, че е незаменим ресурс за осигуряване на храна, почвата е и ключов фактор в климатични промени. Микробите и гъбичките в почвата поглъщат въглерод от растенията и разграждащите се тела на животни. Възможно е почвата на планетата да съдържа три пъти повече въглерод от атмосферата, според публикация в журнала Naturе.

Един от основните виновници за изтощаването са изкуствените торове. Те повишават нивото на киселинност и съдържанието на соли в почвата и нарушават взаимодействието на гъбичките и растенията, което помага за складирането на въглерод.

От Union of Concerned Scientist посочват, че почвата може да бъде запазена чрез промяна на земеделските практики. Според изследователите фермерите трябва да се върнат към ротацията на отглежданите сортове и да използват култури, които възстановяват хранителните вещества в почвата.

Образуването на почвата отнема изумително дълго време - един сантиметър се формира в продължение на 1000 години, сочат данните на ООН.

 

21:10ч. 19.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.