:

Тревожно: Разплатените европари от фонд "Земеделие" под въпрос

Тревожно: Разплатените европари от фонд

Ведомството отново е без одитор за плащанията

Платените и предстоящите за разплащане европари от фонд "Земеделие" през тази година отново са под въпрос. Оказа се, че за пореден път плащанията се правят без задължителния от ЕК одитор, т.нар. "сертифициращ орган". Това стана ясно днес след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на министъра на земеделието, с което е открита процедура за определяне на сертифициращ орган за проверка на Разплащателната агенция. Министерството на земеделието реагира незабавно и обяви, че ще обжалва решението на антимонополната комисия пред ВАС.

Избраният одитор трябва да проверява четири финансови години - от 2014 до 2018 година. КЗК обаче реагира по жалба на един от участниците. В хода на проучването се установи, че възложителят се е позовал на насоки на Европейската комисия, но не ги е предоставил в техническата спецификация. Така участниците са били принудени да подпишат декларация, че ще се съобразяват с документ, чието съдържание не познават, освен това методиката за оценка на предложенията не съответства на изискванията на Закона за обществените поръчки и не дава възможност за обективен избор на изпълнител, смята комисията по конкуренция.

Въз основа на тези нарушения КЗК отменя решението на министъра на земеделието, с което се открива процедурата за избор на сертифициращ орган на Разплащателната агенция. Това всъщност е агенцията, през която минават всички европейски пари за земеделие.

За поредна година фонд "Земеделие" в качеството му на Разплащателна агенция е изправен пред опасността Брюксел да не признае направени от него плащания. В случая за над 1 млрд. лева. Преди година по времето на кабинета "Орешарски" бившият аграрен министър Димитър Греков също се забави тотално с избора на сертифициращ орган. Тогава бившият шеф на фонд "Земеделие" Мирослав Николов написа директно писмо до бившия премиер Пламен Орешарски, с което предупреди, че всички европари за земеделие могат да бъдат загубени. "Изразяваме своите опасения, че предвид липсата на сертифициращ орган и проверки от негово име... са застрашени средства в размер на 489 193 972 евро (по Програмата за селските райони) и 559 224 435 евро (директни субсидии)", се казваше в писмото на Николов от юни м.г. 

16:12ч. 09.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.