:

Тромпетеното цвете е бижу за всяка градина

Тромпетеното цвете е бижу за всяка градина

Ако мечтаете за тромпетено цвете в двора, сега е времето да подберете полузрели резници за размножаването му. Заедно с пълзящите рози, вистерията и клематиса, то е един от най-подходящите видове за оформление на входни врати, дувари и зелени стени. Известно е още с името кампсис. Представлява пълзящ храст, който  се обсипва от юни до септември с ефектни червено-оранжеви цветове, които са разположени на големи снопчета.

Този американски гостенин в родните дворове се захваща по стените и може да достигне височина от 5-10 метра. Тези, които нямат градина, могат да го засадят в голяма саксия на балкона и да му направят подпорна конструкция. Разбира се, размерите му у дома ще бъдат много по-малки поради ограниченото пространство, освен това може да го оформяте и контролирате чрез резитби.

Семейството на тромпетеното цвете не е особено голямо. Съществуват няколко сорта, които са подходящи за нашите условия. На първо място това е сорт „Флава“, който цъфти в жълто. Много красив е и Campsis grandiflora, който е малко по-нисък от първия и с по-малко захващащи се корени. Голямото му предимство е, че цъфти много обилно отрано. Страстните градинари си падат по сорта „Мадам Гален“, чийто огненочервени цветове изпъкват силно на фона на изящните му светлозелени листа.

Тромпетното растение има своите изисквания, за да цъфти обилно. На първо място то трябва да е засадено на слънчево място в градината или на балкона и да е защитено от силните ветрове. Развива се добре на богата на хумус почва, но може да вирее и върху песъкливо-глинеста. В периода на първоначално нарастване има нужда от повече вода и редовно подхранване. После успява да се справи само при засушаване. Както при розите е добре да се отстраняват редовно прецъфтелите цветове.

Ако растението е на тересата, трябва да му направите подходяща защита за зимата, тъй като корените му може лесно да измръзнат. През февруари му се прави резитба подобна на лозата. Всички цъфтели издънки се изрязват на няколко пъпки. Премахват се също всички сухи или измръзнали части. Добре е да знаем, че растението цъфти по новите си клонки.

От вредителите най-опасни за храста са акарите и въшките, които нападат тромпетчетата и изпиват соковете им. Затова ако зебележите промени по листата, паяжинки или вредители, пръскайте с подходящи препарати.

09:21ч. 09.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.