Пазарни неволи:

Трудна година за производителите на арония

Трудна година за производителите на арония

Очертава се труден пазар за производителите на арония. Тази година най-голямото преработвателно предприятие на арония у нас – „Витанеа“, ще изкупи само 20 т. Това каза за AgroLife управителят на фирмата проф. Христо Крачунов. Той обясни, че от миналата година на склад престояват 55 т замразени плодове.

Очаквахме големи продажби, но не можахме да ги реализираме. Затова сега ще купим по-малко, основно биологична продукция от Бургаско и Казанлъшко, посочи той.

За съжаление аронията е много полезна, но интересът на българите към продукти от този плод е малък. Повече се търсят сокове от портокали, киви и ябълка. От арония  „Витанея“ произвежда нектари, сиропи и малко натурален сок. „Разчитахме, че ще изнасяме в Япония и Китай, но там сделките се случват трудно. В момента имаме 50 хиляди специални кутии за Япония, които купихме преди 4 години, 20 хиляди от тях още стоят празни. За японците плодът е безценен след аварията в атомната централа „Фукушима“. Това е плод, пълен с антиоксиданти, който чисти токсините от организма. Но японците са консервативни, свикват трудно с новите продукти. Проблемът е, че никой не яде арония в сурово състояние, защото не е вкусна. Затова хората се въздържат да купуват и сокове. Смятат, че добавяме много захар, а това не е така", обяснява професорът.

В Европа българската продукция се продава също трудно, тъй като страни като Полша, Украйна и Унгария са големи производителки. Нашата стока е с по-добри вкусови качества, но е трудно да се пребори с конкуренцията, а цената от 400-500 евро на тон е ниска спрямо направените инвестиции и разходи. Да пробиеш в Далечния Изток е още по-трудно. „Миналата година бяхме на  изложение в Китай, много хора ни разпитваха за нашите продукти, взимаха оферти, но накрая – нищо“, призна проф. Крачунов.

Според него много хора в България се хвърлиха да гледат арония и някои вече получават високи добиви. Първоначално изкарваха по 400 кг от декар, а сега тези, които поливат, стигат и до 2000 т. Годишно се произвеждат около 600 тона. През 2015г. изкупната цена беше от 90 до 1,20 лв./кг,  а през 2015 г. вървеше от 1,10 до 1,30 лв./кг.

08:15ч. 21.07.2016г.
b

Daite go nasam shte go izkupim

beiv
11:43ч. 21.07.2016г.
Х

Високо ценя сиропите соковете витанеа арония и другите сокове които произвеждате. Къде мога да купя вашите сокове витанеа - липсват на пазара. Има ли опция с изписване от фирмата.

ХРИСТОВА
08:02ч. 05.06.2020г.

Оставете коментар: