:

Тръгват евросубсидии за 221 нови трактори и комбайни

Тръгват евросубсидии за 221 нови трактори и комбайни

Държавен фонд „Земеделие“ е одобрил първите 221 проекта за закупуване на земеделска техника, главно трактори и комбайни, по направения извънреден прием през септември т.г. по мярка „Модернизиране на земеделски стопанства“ на изтичащата програма за развитие на селските райони. Общата субсидия за тези проекти е 29 171 920 лв., съобщиха от ведомството на Румен Порожанов.

Както Agrolife вече писа фермерите имаха само 6 дни, за да изготвят проектите си и да кандидатстват за общо 50 млн. евро субсидии. Приемът стартира от 7 септември и бе затворен на 12 септември тази година. От министерство на земеделието тогава обясниха, че имат разрешение от ЕК за извънредния прием на проекти за техника и подчертаха, че така се спасяват от загуба тези 100 млн. лв., защото за такава субсидия имало отпаднали проекти, от чието реализиране фермерите са се отказали.

От фонд "Земеделие" припомнят, че проектите включват единствено инвестиции за закупуване на земеделска техника за обработка на почвата и прибиране на реколтата. Минималният размер на общите допустими разходи по един проект, които можеха да заявяват кандидатите в рамките на периода на прием, възлиза на левовата равностойност на 15 000 евро, а максималният размер не може да надвишава 500 000 евро.

13:05ч. 12.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.