В опит за спасяване на българското мляко:

Тръгва голямото млечно турне

Тръгва голямото млечно турне

Националния съюз на говедовъдите в България заедно с Националната служба за съвети в земеделието и Института по аграрна икономика от утре -  17.11.2015г в гр.Пловдив ще дадат старт на голямото „млечно турне”. То ще мине под надслов – "Да спасим българското мляко". Разискваните теми ще обхванат основно състояние на млечното животновъдство и възможности за подпомагането му.

Темите по време на турнето:


1. Българското млечно животновъдство след отпадането на квотите - Лектор: доц. д-р Б. Иванов, Институт по аграрна икономика-София
2. Ролята на говедовъдните организации за развитие на млечния сектор
Лектор: Михаил Михайлов, Изп. директор на Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ)
3.Организация на производители в говедовъдството-възможно ли е това-
Лектор: Рангел Матански-Управител на организация на производителите.
4. Възможности за подпомагане на млечното животновъдство по национални и
европейски схеми Лектор: Експерти от ТОО - на НССЗ

Защо се стигна до турнето?

До преди няколко години събирайки се да обсъждаме проблемите в говедовъдството говорехме общо за себестойност на продукцията, за разходи, приходи и др. цифри използвани в икономиката на една ферма.
Това наложи да потърсим помощта на Института по аграрна икономика и Института по пазарна икономика да направят изследвания по отношение икономиката в говедовъдството и разбира се какво ще се случи в бъдеще. Проекта за това изследване бе реализиран паралелно от двата института и с голямото съдействие на сегашния зам.министър Цветан Димитров, посочват от Съюза на говедовъдите.
Резултатите от изследванията бяха презентирани преди две години. В тях се казваха „страшни” неща- за падане на изкупните цени на суровото краве мляко до 40-50ст., за повишаване цените на фуражите, енергията и данъците. Разбира се никой не обърна внимание на това защото тогава се получаваха по 70-80ст за литър мляко.
Всъщност анализаторите предрекоха кризата, която неминуемо щеше да дойде и без руското ембарго. В крайна сметка 90% от казаното в докладите се сбъдна, добавят оттам.

Ето защо ние отново се обърнахме към тези институти и те актуализираха своите изследвания и сега ще кажат на фермерите каква е ситуацията в момента сектор мляко в Европа и България, какво се очаква да стане до 2020г, какъв е минималния брой животни които трябва да се отглеждат и минималната продуктивност от животно за да просперират говедовъдите.
Ще бъдат запознати и със себестойността на произведения литър мляко, един показател, който през последните месеца стана най-модерното изследване.

Например доклада за себестойността на кравето мляко във Франция е написан върху 38 страници. Такива задълбочени доклади вече имат и Италия, Франция, Ирландия и др. държави. Ясно е ,че и България трябва да има такъв доклад и вероятно след приключване на турнето ще се обърнем към МЗХ да се изготви по най-бързия начин такъв доклад.
По време на семинара говедовъдите ще бъдат запознати и с говедовъдните организации работещи за тях в България и Европа.За функциите които трябва да изпълняват и помощта която могат да им окажат. Също така ще представим и какво представлява работеща организация на производители-пътища за създаването и, организация на работа и ползи за фермерите. Специалистите от НССЗ ще посочат и схемите за финансиране от които могат да се възползват фермерите. Със своите изказвания и предложения ще подскажат какъв анализ да възложим на институтите и ползотворно да използват резултатите.
Определено смятаме, че всеки фермер може да отдели няколко часа и участва в тези семинари защото ще получи информация за настоящото състояние в сектор мляко и прецени какво трябва да прави не само за да оцелее а и да върви напред.

График за съвместни инфо срещи-семинари на НССЗ и НСГБ

Състояние на млечното животновъдство и възможности за подпомагане
гр. Пловдив 17.11.2015
гр. Ст. Загора 18.11.2015
гр. Плевен 19.11.2015
гр. Русе 25.11.2015
гр. Добрич 27.11.2015
гр. Сливен 2.12.2015
гр. Търговище 4.12.2015

12:26ч. 16.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.