:

В търсене на изход - Трюфели, шафран и лавандула заменят тютюна

В търсене на изход - Трюфели, шафран и лавандула заменят тютюна

Ще съживи ли това земеделието у нас или са единични опити?

Екзотични култури заменят тютюнопроизводството. Заради все по-ниската изкупна цена на тютюна, земеделците се насочват към отглеждането на лавандула, шафран и дори трюфели, предаде Нова телевизия. И задава въпроса: Ще съживи ли това земеделието у нас?

Надеждите на земеделците са точно такива. Нови и екзотични култури да заменят тютюна, който вече трудно може да ги изхранва, заради ниската му цена. Затова сега погледите им са насочени към нетрадиционни култури, които искат по-малко работа и по-голяма възвращаемост на инвестицията.

В района на Гоце Делчев и Сатовча, където тютюнопроизводството е основен поминък, започват да се промъкват и други култури, като лавандулата - илюстрира репортаж от мястото.

„Това са коренчетата. Разсяваме ги едно по едно, през 5 см се разсява всяко коренче. До октомври месец се разсажда и така, после се разсява вече на голяма площ. Тази година засяхме около 15 декара. Подготвили сме още за догодина и така ще продължаваме”, обяснява Федат Хаджиев, производител на лавандула.

Федат се насочва към алтернативното земеделие след години ниска изкупна цена на тютюна. В дома му все още стоят неизкупени и мухлясъли низи. Работата не е лека, но засега сметките му излизат.

„Според мен в лавандулата е много по-малко работата, стига да има къде да я даваш”, казва Федат. Освен на лавандулата, земеделците от района започват да разчитат и на шафрана. „Разбрахме, че в България сме много малко. А това е една от най-скъпите подправки”, обяснява Федат Хаджиев, производител на лавандула.

А на североизток земеделците залагат на още по-екзотични култури и сменят тютюна с трюфели. Ценната гъба може да достигне и до 800 евро за килограм. На това разчита и Мартин Великов от тутраканското село Антимово. Вече е засадил първата в района двойна култура - лешници, заразени с трюфели. Иновацията навлиза у нас от съседна Румъния.

„Около фиданката няма да има трева, защото самия трюфел предизвиква някаква химическа реакция, която я унищожава. И така от третата година до четвъртата година лешникът почва да плододава между 2-3 кг на фиданка, между 7-ма и 8-ма година – между 7-8 кг на фиданка, а при зрялост вече над 15 кг на фиданка”, обяснява Николета Симон от Сдружение „Трюфелови култури“ - Румъния.

Инвестицията на Мартин за 120 дръвчета лешник, заразени трюфел е близо 5000 лева, а очакваната печалба ще е в пъти по-висока. Само, че поне след 3 години.

Земеделците, които вече са намерили алтернатива на тютюна, се надяват единствено за продукция им да има пазар.

20:01ч. 24.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.