Опит в миналото:

Предимството на България е в традиционните производства и занаяти

Предимството на България е в традиционните производства и занаяти

98% от предприятията в България попадат в категорията малки и средни предприятия според класификацията на ЕС.

България трябва да стъпи върху традициите си и да развива области, в които има сравнителни предимства като държава. Такива са туризмът, както и традиционни продукти, които винаги сме произвеждали.

Това заяви изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България“ Пламен Грозданов в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него приоритетните отрасли не трябва да бъдат подпомагани от държавата, тъй като пазарът се справя по-добре сам. Въпреки това обаче за бизнеса трябва да бъдат създадени условия, близки до тези в съседните ни страни. 

Грозданов заяви, че алтернатива на протекционизма в страната е изграждането на добра бизнес среда, добре работеща правна система и намаляването на административния натиск и административните процедури.

Той каза още, че 98% от предприятията в България попадат в категорията малки и средни предприятия според класификацията на ЕС.

Междувременно председателят на Националната камара на занаятите Иван Влаев предупреди, че практиката парламентът да определя списъка със занаятите е “тромава”. Според него списъкът трябва да бъде отворен.

Влаев посочи, че след законодателните промени през 2011 г. “сивият” сектор в занаятчийството значително се е увеличил.

Той припомни, че заради промените в закона от общо 129 занаята в списъка са останали само 57. Така за професии като готвачи, сервитьори и бармани в повечето страни от ЕС се изисква свидетелство за калфа или майстор, а у нас такова не се издава и така хората не могат да докажат уменията си.

Иван Влаев подчерта, че занаятчийството е "бялата лястовица на нашата индустрия", както и че занаятите са съпътстваща част на културния ни туризъм.

Той допълни, че предстои изграждането на занаятчийски център в Самоков, като все още се търсят спонсори и вероятно процесът по завършването му ще продължи дълго.

По Bloomberg TV Bulgaria и Инвестор.БГ

нвестор.БГ

14:31ч. 06.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.