:

Турция отмени годишния фестивал на националната напитка раки

Турция отмени годишния фестивал на националната напитка раки

Искането е на религиозна организация, кметът на града домакин Адана го обяви за посегателство срещу индивидуалната свобода.

Турция отмени ежегоден фестивал на националното питие раки (гроздова ракия с добавен анасон)  заради оплаквания от страна на религиозни групи, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Празникът, който се провежда всяка година, трябваше да се състои на 12-13 декември в Адана. Местните власти обаче решиха да го отменят заради оплаквания на крайно религиозни организации, определили събитието като "позор".

"Не е възможно да разрешим подобно нещо", обясни пред в. "Хюриет" губернаторът на провинцията Мустафа Бююк.  "Не искаме хората да пият алкохол и не можем да насърчаваме прояви, които го популяризират".

Фестивалът е популярен сред туристите и всяка година привлича средно 20 000 души.

Кметът на Адана, който е член на Партията на националистическото действие, заяви, че решението е посегателство срещу индивидуалните свободи. Повече от 4600 души са подписали онлайн петиция с искане правителството да отмени забраната, докато противниците на фестивала са събрали само 800 подписа в Change.org.

"Ако забраните на хората да се забавляват, това означава, че се намесвате директно в личния им живот", заяви пред CNN-Turk изтъкнат коментатор.

Противниците на президента Реджеп Тайип Ердоган неведнъж са изразявали опасенията си, че неговата Партия на справедливостта и развитието се опитва да ислямизира турското общество, като засилва ролята на религията.

През 2013 г. властите приеха закон за ограничаване на продажбите и рекламите на алкохол и увеличиха акцизите на бирата, виното и спиртните напитки.

Ердоган, който не пие и не пуши, защити закона и насърчи хората да пият айран вместо ракия.

Забраната за фестивала идва, след като наскоро 28 души починаха след консумиране на контрабанден алкохол.

 

22:35ч. 13.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.