Полезно за фермера::

Турция търси откъде да купи пшеница

Турция търси откъде да купи пшеница

Турция търси алтернатива на руската пшеница, след като диспута между Москва и Анкара за сваления руски боен самолет постави под въпрос бъдещите доставки и замрази новите сделки, предава Reuters, като се позовава на търговци и аналитици от бранша.

Русия засега не е предприела мерки, засягащи износа на зърно за Турция, най-големият купувач на руска пшеница, а корабите отпътуват от руските пристанища както обикновено, като се изключат незначителни трудности на някои от терминалите. Но търговците и в двете страни се страхуват, че или Русия ще ограничи износа на зърно за Турция, или Анкара ще ограничи сделките с Москва, тъй като конфликтът им за свалянето на руския бомбардировач Су-24 в близост до сирийско-турската граница на 24 ноември ескалира.

Русия вече забрани вноса на някои турски храни, а Анкара готви отговор, припомня американската агенция. „Турските купувачи остават разтревожени за покупките на руски стоки, като никой не знае какво ще се случи, а факт е, че Русия все още отказва диалог и усилва напрежението“, цитира Reuters мнението на турски търговец. „Все още съм притеснен, че Турция може да въведе санкции на руските стоки в отговор“, посочва още търговецът.

Няколко от търговците са на мнение, че Украйна, един от големите съперници на Русия на световния пазар на зърнени култури, е най-добрата алтернатива за доставките на пшеница, като качеството на украинската пшеница е дори по-добро. Един от тях е заявил, че Турция търси възможност да купи зърно и от Европейския съюз.

17:20ч. 02.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.