Ангел Вукодинов: :

Търговията със зърно е в разгара си, цената на пшеницата е около 270 лв. за тон

Търговията със зърно е в разгара си, цената на пшеницата е около 270 лв. за тон

 Реколтата от пшеница е добра – около 6 млн. тона, но сега въпросът е дали голямото предлагане няма да доведе до понижаване на цените. Това каза за Agrolife.bg Ангел  Вукодинов, председател на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Повечето производители в момента продават, защото са направили разходи, които трябва да възстановят. Така към 15 август са изнесени около 1 млн. тона пшеница.

Някои стопани задържат определи количества в очакване на по-високи цени, но това винаги крие рискове, защото вместо да растат цените може да паднат.

В началото на кампанията цената на фуражната пшеница беше 290 лв./тон, сега е 270-280 лв., като всичко опира до индивидуални пазарлъци, допълни производителят. Хлебната пшеница се изкупува по около 300 лв./тон.

Тези цени са малко по-високи от миналогодишните, но кореспондират с котировките на борсите в региона.

През следващите месеци ситуацията на пазара ще се определят от износа. Ако се изнесат по-големи количества, цената на пшеницата на вътрешния пазар може да се вдигне. Миналата година например преди Коледа цената на зърното беше 270 лв./тон,  но след Коледа скочи на 290 лв.

По данни на статистиката засетите площи с пшеница са 11 млн. декара, а с ечемик - 1,3 млн. дка.

20:20ч. 16.08.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.