Пазарен шок:

Търговци дават едва по 550 лв. за тон слънчоглед

Търговци дават едва по 550 лв. за тон слънчоглед

 

Добивите от слънчоглед в Добруджа са добри, но изкупните цени не задоволяват очакванията на производителите. В момента в сърцето на Добруджа се жънат по около 300 кг от дка, а в крайморските райони  – по около 200 кг.  Качеството на продукцията е добро, но надеждите за цени като миналогодишните от 600-650 лв. за тон не се сбъдват.

Големите търговци изкупуват слънчогледовото семе по около 550 лв./т, а пазарът се разтърсва от слухове за още по-голям спад на котировките въпреки по-слабата реколта в Южна България.

Годишно у нас се прибират около 2 млн. тона слънчоглед. Сега прогнозите са за реколта от поне 1,6 млн. тона. С остатъците от миналата година наличните количества ще надхвърлят 2 млн. тона. При добри добиви и в съседните държави, дефицит в предлагането със сигурност няма да има, което усложнява пазарната ситуация.

В момента пада и цената на пшеницата от 270 на 260 лв./т, което е логично при рекордната реколта от почти 6 млн. тона. Като за капак от ниски нива тръгва и цената на царевицата, която ще започне усилено да се жъне след прибирането на слънчогледа.

 

 

21:45ч. 30.08.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.