:

Търговци отказват сделки с фактури по директните плащания

Търговци отказват сделки с фактури по директните плащания

Опасения от възникване на търговия с фалшиви документи.

За да получат субсидия, производителите на плодове и зеленчуци вече ще трябва да доказват с фактури и касови бележки поне част от реализираната си продукция.

Когато фонд „Земеделие” установи, че е изплатил субсидии, за които  са представени фалшиви фактури, фермерите ще трябва да връщат парите.

Това гласи проект за промени в наредбата, която урежда схемите за директни плащания. В ход е процедурата по обществено обсъждане на промените.

За Мариана Милтенова от Съюза на градинарите раздаването на пари на калпак е сред най-вредните практики в българското земеделие. Пред БНР тя даде пример с полета със слънчоглед, чиято продукция след получената субсидия изобщо не се реализира и прибира.

По думите й новите правила за фактурите, с които фермерите ще доказват реално произведена и продадена продукция ще подпомогнат родното производство и вместо да консумираме холандски и полски домати, ще можем да се храним с български.

Трябва да се върви към изсветляване на сектора, въпреки съпротивата на част от него и отказите да се получават фактури, убедена е Милтенова.

Според земеделския производител Цветан Цеков има тотално изкривяване на пазара, като над 80 на сто от средствата са отивали без реални, истински документи.

След като фермерите трябва да доказват завишени обеми произведена продукция, тя коментира, че това се случва в година, в която добивите не са добри.

Милтенова не изключва да започне търговия с фалшиви фактури заради новите изисквания.

22:22ч. 26.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.