:

Тютюнопроизводителите искат спешна среща с премиера, възможни са протести

Тютюнопроизводителите искат спешна среща с премиера, възможни са протести

Премиерът Борисов категоричен и тази сутрин: Осигурителният праг за тютюн ще се повиши

Тютюнопроизводителите настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов по повод неговото настояване да се повиши миналният осигуригелен праг за този сектор със 7,5% до 330 лв. Няма гаранции, че браншът няма да излезе на протести. Това обяви Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

"Ако допуснем да се повиши минималният осигурителен праг, сега при старта на изкупната кампания на тютюна, ако тютюневата суровина за нейното оценяване имаме проблеми постоянно с търговските фирми и там ако се нагнети напрежение, аз просто на този етап не мога да ви гарантирам, че реакцията на тютюнопроизводителите няма да бъде насочена към знака на протестите, което най не го желаем. И искам дебело да подчертая, че ние ще направим опит да организираме среща с премиера на страната господин Борисов, да опитаме, както винаги сме го правили назад във времето, по интелигентен начин да коментираме ситуацията и да разрешим този казус, който рано или късно трябва да има разрешение", каза Филев.

Междувремено и тази сутрин в телевизионно интервю за Нова телевизия премиерът Бойко Борисов потвърди, че минималните осигурителни прагове за сектор тютюн ще се повишат.

Тютюневият бранш направо не могъл да повярва, че премиерът ще настоява за повишиване на минималния осигурителен доход за тютюнопроизводителите, продължи Филев. "Аз първо не исках да го повярвам и все още не вярвам това, което се чу в общественото пространство. Позицията ми като браншовик, който представлява тютюневия бранш и който представлява хиляди тютюнопроизводители от страната, е следната. Само ще върна лентата малко назад. По-малко от година, в декември 2014 година, ние се договорихме с правителството, с помощта на министъра на земеделието госпожа Танева, минималният осигурителен праг от 240 лева да не се вдига на 420 лева, а на 300 лева и държим това да остане така. Както беше актуално през 2015 година, такава да е ситуацията и през 2016 година. Подкрепям това, което господин Калфин – вицепремиерът и министър на социалната политика, е казал. Наистина това са фактите, че доходите на тютюнопроизводителите от страната бележат спад по отношение на изкупни цени на тютюна и по отношение на работни заплати. Затова ние държим твърдо на позицията да останат от тази година, 2015 година, минималният осигурителен праг да остане на 300 лева.", разказа Филев.

Той извади и други аргументи - "най-големият ни аргумент е, че с тютюнопроизводство се занимават най-дребните и малоимотни земеделски стопани от страната, които така или иначе, поради този факт, че са такива, не могат да се възползват от много голям набор от мерки и схеми от развитието на селските региони, от мерки и схеми от европроекти и програми. Така че, мисля си, че сега в този момент, когато сме на старта на изкупната кампания на реколта 2015 година, въобще не е удобен моментът да се вдига минималният осигурителен праг. Напротив, ще направим всичко възможно той да остане такъв, какъвто е сега", каза Филев.

Оказа се, че до края на деня днес браншът ще излезе с декларация в подкрепа на "Булгартабак". "Ние, тютюнопроизводителите, наравно с търговците и преработвателите в сектор „Тютюн“, сме, казано на жаргон, в една лодка, ние сме като скачени съдове. Бих ги защитил във всяко едно отношение – от най-малкото звено в сектор „Тютюн“ – от производителя до този, който всъщност ползва нашата тютюнева суровина, произвежда тютюневи изделия и на базата на тези тютюневи изделия, по-скоро на базата на налозите върху тях, хазната се захранва ежегодно с два милиарда лева от нашия сектор. Така че ние сме в една посока заедно с индустрията, която преработва нашата суровина; заедно с търговците, които я изкупуват, в това число и с нас, тютюнопроизводителите – ние, които произвеждаме суровината за крайния продукт.
Всеки момент ще излезем с декларация в защита на индустрията, която е наш лоялен партньор, по-конкретно – най-големият преработвател на тютюнева суровина – Булгартабак АД Холдинг. Защитаваме индустрията и се противопоставяме на такива политически интриги, под формата на говорене от определени политици и субекти от страната, визирам в частност г-н Радан Кънев – човекът, който не е създал едно работно място през живота си, а в момента се стреми и работи в тази посока, да се вдигне минималният осигурителен праг върху заплатите, върху възнагражденията на всички заети в тютюнопреработвателния бранш. В Булгартабак възнагражденията са от 5 до 6 пъти по-високи от минималните за страната, така че тези заплати са достатъчно обложени. Няма нужда да се вдига точно в този сектор минималният осигурителен праг.

Браншът дори допуска, че политическото говорене е "пообърка" премиерът Борисов. "С това политическо говорене, с което някой си позволява да яхне тютюневия сектор, малко се пообърка и премиерът, в това че едва ли не ще се скара на министър Калфин защо е подходил компромисно към сектор „Тютюн“. Аз мога да дам обяснение – сектор „Тютюн“ е много специфичен в сравнение с цялото земеделие в България. Аргументът тук е, че произвеждаме суровина, която служи за производството на тютюневи изделия, от акцизите на които всяка година в хазната влизат около 2 млрд. лева. Нашият сектор е достатъчно сатанизиран назад във времето, което трябва да спре. Заслужава си нашият сектор да получава особено внимание като цяло", заключи Филев.

 

09:44ч. 23.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.