Произведено у нас:

Уникален климат прави BG домата най-вкусен в света

Уникален климат прави BG домата най-вкусен в света

На снимката: Доц. Даниела Ганева показва продукцията от най-новия сорт, който изобрети - “Розово сърце”.

Експерти обясняват защо и чужди сортове, отглеждани у нас, подобряват качеството си... 

“Основно се дължи на микроклимата - съотношението на ниски и високи температури в рамките на денонощието е оптимално, както и средната влажност на въздуха”, твърди Пламен Сапунджиев, собственик на 120 дка оранжерии.

Най-хубавите домати ставали в по-южните райони - Сандански, Кресна, Хасково, Първомай и т.н. Но и в останалите части на страната се добивала добра продукция, защото цялата територия на България попада в един климатичен пояс и разликата между север и юг не е голяма.

Дори на сандвич, българският домат е фантастичен. “Наскоро бях на изложение в Швеция. Там французи реагираха, че никъде по света не са яли домати като нашите, а страната им е голям производител”, коментира и Мариана Милтенова от съюза на градинарите.

Според нея вкусът на българските домати се дължи на комплекс от фактори и характеристики - слънце, почви, начин на отглеждане, сортове. За съжаление, производството у нас било сринато, в миналото доматите били 40 пъти повече.

Немски експерти още преди II световна война били категорични, че земята в България може да храни 25 млн. души население. Сега е апогеят на българските домати, отглеждани на открито.

“Освен типичния вкус той е с месеста консистенция и нежна кожица. Има добър външен вид, висока биологична стойност и антиоксидантен ефект. Наличието на ликопен, бета-каротен и витамин С го превръща в истински боец срещу рака”, казва доц. Даниела Ганева от института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив.

Тя е създателката на уникалния сорт “Розово сърце”, чиито семена бяха пуснати тази пролет. Доц. Ганева с гордост показа своите “рожби”. Нейните розови сърца са едри, вкусни, сладки и всеки от тях тежи над 500 грама.

Агроспециалистката показа и най-новия сорт - “Алено сърце”, който обещава да се превърне в бестселър за зеленчукопроизводители и потребители догодина. Растенията му са отрупани с едри завръзи. Черитата от сорта “Аля” пък са с тънка кожица, леко хрускат и се ядат като бонбончета.

“В момента го изпитваме, но резултатите са повече от окуражаващи. Надявам се догодина напролет да пуснем на пазара семена от него”, каза доц. Ганева.

Според нея вкусът се определя, на първо място, от сорта, на второ, от добрия баланс на захари и киселини и на трето, но много важно - от климатичните условия. У нас няма толкова екстремно високи температури, които да предизвикват жълти пригори по плодовете.

“Нещо повече - чужди сортове, които иначе не са толкова вкусни, когато ги отглеждаме на българска територия, подобряват значително качествата си”, обяснява доц. Ганева.

По думите ѝ освен климатичните условия много важни са агротехническите мероприятия като подхранване на терена, което влияе както на химичния състав, така и на външния вид на плодовете.

“Торенето е важно. Всяка култура има определени изисквания към хранителните вещества в почвата. Когато това се прави прецизно, добивите са максимални, а качеството на продукцията - отлично”, допълна ученият.

В началото на почвата се дава азот, а при завръза - калий. Нужно е също така и оптимално поливане. При зреенето то трябва да се увеличава.

Много са изпитаните български сортове домати, но напоследък се оформиха топ 5:

- Розовият се превърна в лидер заради своята сладост, нежна кожица и типичен аромат. Плодовете от него стигат 500 г, а в много случаи и повече.

- “Розов блян” е друг сорт с плоско-кръгли плодове, които тежат около 300 грама бройката. Той е с баланс на сладко-кисел вкус.

- “Розова магия” е местна селекция, която подобрява добивите, плодовете са гладки и не са напукани.

- “Ники” е хибриден сорт и е полудетерминантен. Завръзите му са през 2-3 листа. Червен, плътен, месест, не е кисел.

- Новият сорт “Финал” дава едри домати с превъзходен вкус.

“Заблуда е да се твърди, че баби от години си събират семена и произвеждат от тях разсад. Ами ако растенията са болни, рискът да не получиш никакви добиви на следващата година е огромен”, предупреждава доц. Ганева.

Цените сега са от 57 до 86% по-високи, 69% от предлаганите домати през юли са били български, вносът е 21 на сто, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Тъй като тя следи търговията на едро, вероятно относителният дял на BG продукцията на пазарите е още по-голям, защото много от малките производители я предлагат директно.

По "24 часа", със съкращения, пълният текст вижте тук - https://www.24chasa.bg/novini/article/5718478

 

08:58ч. 21.08.2016г.
V

Здравейте ,как може да се свържем с някои производители от сайта с цел покупка на продукция? В.Тодорова

Veneta Todorova
13:20ч. 04.02.2017г.

Оставете коментар: