Кой крив, кой прав?:

Управата на Фонд "Земеделие" влезе в обяснителен режим

Управата на Фонд

И от там били сигнализирали за нарушения, сега оказвали пълно съдействие.

35 сигнала със съмнения за измами и нередности е изпратил фонд "Земеделие" до прокуратурата от началото на годината. През миналата 2015 г. сигналите са били 154. Това съобщи ръководството на институцията, която представи действията си по противодействие на нередностите, измамите и корупцията, съобщава "24 часа".

"Съвсем отговорно искам да заявя, че Фонд „Земеделие“ стриктно спазва всички процедури. За мое голямо съжаление фондът стана особено актуален в последно време в рамките на една недобра кампания, която се разрази по една или по друга причина. Хората, които наблюдавате медийното и политическото пространство, може сами да си направите сметка за тези причини", коментира шефът на ведомството Румен Порожанов.

И декларира, че когато констатират нередности или имат съмнения изпращат съответните сигнали в компетентните органи. "Много хора не са доволни от това", каза Порожанов.

Шефът на дирекция "Противодействия на измамите" във фонда Юлиян Марков разказа за някои от най-фрапиращите случаи. В 6 проекта е установен опит да се вземе един и същ актив, при който цената е завишена със 150 000 лв. на бройка.

Марков отзаза да съобщи подробности, защото тече разследване. "24 часа" обаче научи, че става въпрос за покупка на малинокомбайни, които са били дори 8 в 6-те проекта. Единичната им цена е около 350 000 лв.

По старите мерки 311 и 312 бенефициенти са представяли документи с невярно съдържание за покупка на луксозни автомобили и къщи за гости. Един и същ консултант бил написал 15 подобни проекта. В тях например имало фалшив документ за доходи от земеделска дейност през предходната година, защото това бил един от критериите за кандидатстване. Сдружения с нестопанска цел също били хванати в нарушение. Те превали проекти за популяризиране на туризма с информационни центрове, покупка на аудио-визуална техника и филми. Подадени са 4 сигнала до прокуратурата, че тези центрове ги няма или се оказвали в някой селскостопански двор зад талашитена врата, където никой не влизал.

В края на миналата и началото на тази година до прокурор са изпратени и съмнения за измами на общини по мерките 321 и 322, които са станали известни при плащанията по тях. Така в община Чирпан се оказало, че липсват задължителни актове в строителството, а имало и съмнения за достоверността на разходите. Установено е и плащане за ДДС преди одобрените на разходите от фонд "Земеделие". Впоследствие са представени документи, които са с дата преди проверката, за които има съмнения, че са нагласени.

В община Тетевен пък е установено дублиране на разходи и нерегламентирано използване на подизпълнители. На всичкото отгоре се оказало, че едната фирма е свързана с длъжностно лице в общината, което трябва да контролира проекта. Случаят е предаден на прокуратурата. Община Бойчиновци също е представила документ с невярно съдържание, за да докаже, че е са използвани материали в строителството, които в действителност след проверката ги нямало. Нарушение е открито и в община Кочериново. Там излизало, че след като е сменен изпълнителят той е разрушил всичко направено от стария и го е изградил изцяло наново.

Порожанов пък напомни за установените нарушения в над 300 проекта на млади фермери за пъдпъдъци и зайкини-майки. Най-много били нарушенията в Благоевградско, където това било организирана схема. При проверка направена в един и същи ден се установило, че някои се крият, други се отказали, трети разнасяли кафези с пъдпъдъци и зайци. Заради това е освободен шефът на областната дирекция на фонд "Земеделие" в Благоевград, началник отдел и експерт. След случая са проверени всички проекти на млади фермери за зайци и пъдпъдъци в цялата страна, което забавило малко и самата мярка.

И при директните плащания били хващани опити за измами. От 54 проверени случая със заявени преки субсидии за пасища от над 500 хектара от хора без животни, при 40 данните са изпратени до прокуратурата. Само заради един такъв "бенефициент" пострадали 800 други, чиито площи били застъпени от неговото заявление. По случая били образувани много досъдебни производства.

Много нарушения имало и при кандидатстването с площи, които попадат в мрежата от защитени територии "Натура 2000". Там били декларирани земи по високите части на Стара планина, които е ясно, че няма как да се обработват.

И по рибарската програма за установени 3 нередности с опити за покупка на скъпи плавателни съдове. Например имало катамаран за круиз до Гърция и лодки, които не се ползват по предназначение.

294 сигнала са постъпили и са проверени от инспектората на фонд "Земеделие", съобщи шефът му Недко Недков. Имало 26 наказани служители. 5 са дисциплинарно уволнени. Един от случаите, за които вече имало и присъда, макар и условна, е със служителка на фонд "Земеделие" в Плевен. Тя изнудвала бенефициенти и искала пари. Съпругът й пък бил криминално проявен и давал кредити на стопаните.

Хванати са и 2-ма служители от техническия инспекторат в областната дирекция във Варна, че изнудват фермери. Те обикаляли и като видели запалено стърнище заплашвали, че ще пишат акт, ако не си платят. Един от последните случаи е в централното управление на фонд "Земеделие" в София, където се разследват доста служители, които не са усвоили банкова гаранция по неизпълнен проект. От инспектората отказаха повече подробности, защото проверката не е приключила, но имало замесени и ръководни служители.

След проверка от инспектората и дирекция "Противодействие на измамите" на заявени 10 кемпера, в крайна сметка нито един не е платен. По разпореждане на Порожанов те са инспектирани много подробно и за 2 проекта е подаден сигнал до прокуратурата за представен документ с невярно съдържание. 3 са отказани за нередности, а останалите сами не подали заявки за плащане като разбрали, каква е ситуацията.

Румен Порожанов: Най-скъпите автомобили,

платени от Фонд „Земеделие“, са 4 броя "Тойота Хайлукс"

"Най-скъпите автомобили, които са платени от Фонд „Земеделие“ са 4 броя Тойота Хайлукс. Това е пикап, но те са в проекти, свързани с товарна дейност. Те са около 60 хиляди и малко под 60 000. Това са най-скъпите, субсидията по тях е 60% от стойността. Това каза изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Румен Порожанов по време на пресконференцията, свързана с дейността на фонда в областта на превенцията и противодействието на нередностите, измамите и корупцията

Според него не отговарят на истината информацииите, че фондът е изплатил огромни суми като субсидии за луксозни превозни средства.

„Това беше информация, която беше подготвена от предходни ръководители на фонда, които се занимават основно с подготовка на подобни информации за дезинформация“, отбеляза той. „Яхти, хеликоптери и самолети въобще не са договаряни“, подчерта Порожанов. Той допълни, че не са купувани никакви луксозни автомобили.

„Самата наредба, касаеща мерките 311 и 312, имаше своите слабости в един момент, при който нямаше таван на разходите за определено превозно средство, които да бъдат договорени, но въпреки това след това се въведоха референтни цени. Бяха договорени определени смущаващи за мен превозни средства като кемпери. По никакъв начин не смятахме, че подобно превозно средство би се възприело като целесъобразно, въпреки че наредбата го допускаше от гледна точка на плащане. Направили сме справка в рамките на няколко дни, за да може да видим точно какво е платено в рамките на програмата за развитие на селските райони“, посочи още той.

 

16:12ч. 22.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.