:

Учени: Кората на банана е супер храна

Учени: Кората на банана е супер храна

В кората на бананите се съдържат много полезни вещества, които могат да превърнат този плод в супер храна, твърдят британски и американски диетолози, съобщи в."Дейли мейл".

Първо, в нея има много фибри, които регулират работата на червата. Освен това е богата на магнезий, калий, витамини А, С, В6, В12 и протеини. Витамин А е полезен за зъбите, костите и меките тъкани, а витамин В6 подобрява работата на имунната система на организма, на мозъка и сърцето. Регулира нивото на кръвната захар и подобрява настроението. Витамин В12 е важен за главния мозък и нервната система.

Още през 2011 г. учените съобщаваха за наличието на полифеноли и каротиноиди в кората на бананите, които ускоряват метаболизма. В нея почти липсват калории. А фибрите гарантиран чувството на ситост. Съществуват и данни, че намалява холестерина.

Учените наскоро откриха в кората серотонин - хормон, който подобрява настроението. Има и много лютеин, предотвратяващ развитието на катаракта и на дегенерацията на макулата.

Диетолозите подчертават, че бананите обикновено активно се обработват с пестициди. Затова трябва или да се купуват органични банани, или да се мият внимателно. Самата кора може да се използва като храна варена, сушена или в смутита.

12:11ч. 25.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.