Дебат:

Учени от БАН съветват да се развие производството на коноп

Учени от БАН съветват да се развие производството на коноп

Производството на индустриален коноп трябва да се развие в България, според учени от БАН. Става дума за вида Cannabis sativa, в което психотропното вещество е по-ниско от 0,2%. То няма нищо общо с марихуаната, заяви пред БНТ проф. Владимир Димитров от Института по органична химия.

Академията подкрепя промените в Закона за контрол по наркотичните вещества, касаещи индустриалния коноп. Предложенията на учените са били представени във вторник (9 март) пред парламентарната земеделска комисия.

В момента производството на индустриален коноп може да се извършва легално при разрешителен режим, но има рестрикции в закона, които може да бъдат задълбочени според умените. Проф. Димитров посочи, че от индустриалния коноп може да се правят лекарства и хранителни добавки, а интересът от страна на фармацевтичните фирми е голям.

И в момента коноп се отглежда под специален разрешителен режим, каза по този повод агроминистърът Десислава Танева. Тя посочи, че за психотропните вещества специалният режим ще остане. „В ръцете на законодателя е да работим по съвременни закони, които дават възможност индустрията на България да се развива. В същото време трябва да спазваме стриктно законодателството за веществата, които са под контрол“, обясни тя.

 

14:06ч. 10.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.