От бъдещето:

Учени разработват изкуствена фотосинтеза

Учени разработват изкуствена фотосинтеза

Нов проект за изкуствена фотосинтеза разработват изследователи от Едмънтън, Канада. Идеята им е заимствана изцяло от природата, като целта е да правят точно това, което правят всички растения – да улавят въглероден диоксид – само че в изкуствени условия.

“Самата природа е най-добрият учител, от който можем да се научим”, твърди Ехсан Дженаб, който ръководи проекта. “Ако погледнете клетките на растенията, самите те са като малки фабрики за енергия. Ние смятаме, че може да заимстваме този процес в изкуствени условия, извън растението”, обяснява експертът.

Но идеята на проекта не свършва дотук. Екипът разработва така наречената “мулти-ензимна платформа”, която ще генерира малки органични молекули от индустриален въглероден диоксид. Посредством ферментация, той ще се преработва, за да се използва в промишлеността – за производство на торове, химикали, горива и т.н.

Проектът е привлекателен, имайки предвид нарастващата нужда от енергийна ефективност във всяка сфера, включително в земеделието, заради увеличаващите се население и потребление. Авторите му имат амбицията да представят официално идеята си по време на състезанието Carbon XPrize, което ще се проведе през 2017 година. Освен международна слава, победата там ще им донесе и финансиране в размер на 7.5 млн. щатски долара.

Благовеста МАРИНОВА

 

08:22ч. 29.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.