Екологично:

Учени създадоха биозаместител на химикали в овощарството

Учени създадоха биозаместител на химикали в овощарството

Испански учени откриха ново вещество, което може да се окаже алтернатива на химическите препарати, използвани за борба с гъбите по някои култури, например грозде. Изследователите от Политехническия университет във Валенсия и Института за изследване на технологиите в Каталуния доказаха, че веществото, което е във вид на зрънца, разтварящи се във вода, е много ефективно.

Напръскано по растенията, то образува тънък слой на повърхността им. Веществото е напълно безвредно и предпазва от зарази, като например Botrytis cinerea – гъба, която причинява гниене. Тя е сред болестите по лозята, на които се дължат най-големите загуби във винения сектор, според доклад на учените от Валенсия.

В основата на новия продукт е бактерията Candida sake, която представлява биоконтролиращ агент. Той е открит и изследван първоначално от Каталунския институт и Университета в Лерида, като е показал ефективност в борбата с болести, засягащи ябълки и круши. Употребата му е една от най-интересните алтернативи на химическите препарати за борба с гъбни инфекции.

Някои от много ефективните продукти, използвани за образуване на покрития, подобни на новото вещество, са картофеното нишесте и прежелатизираният натриев казеинат, обясняват учените. Според анализа им, посветен на биоконтрола и образуването на микроорганизми, употребата на веществото гарантира максимална ефективност, трайност и устойчивост.

"Веднъж напръскано, растението се покрива с филм, като така предпазните микроорганизми остават фиксирани по него. По този начин растенията са по-добре защитени и от неблагоприятните климатични условия", отбелязва Ампаро Киралт, изследовател от Института по хранително инженерство и развитие към Университета във Валенсия.

Проектът получи финансиране от Националния институт за земеделски изследвания, както и от Европейския фонд за регионално развитие, а резултатите от него са публикувани в журнала „Биологичен контрол” (Biological control).

Очакванията са, имайки предвид добрите резултати, които дава новият биоконтролиращ агент, да се работи още в посока подобряване на ефективността му, а употребата му да става все по-широко разпространена.

Благовеста МАРИНОВА

 

 

13:48ч. 24.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.