Проф. Тодор Кантарджиев::

У нас не се ползват антибиотици с цел угояване на домашни животни и птици

У нас не се ползват антибиотици с цел угояване на домашни животни и птици

В нашите ферми се спазват правилата –лечението с антибиотик да не предхожда клането на животни за месо. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по  заразни и паразитни болести. Той поясни, че антибиотици у нас не се ползват за увеличаване на биомасата на животните, а само при нужда от лечение. Работим заедно с ветеринарите за правилната употреба на тези медикаменти, допълни професорът.

Българската агенция по безопасност на храните също обяви, че няма наличие на антибиотици и опасни вещества в българското месо и местните продукти по повод твърденията в годишния доклад на Европейската  агенция по лекарствата, че в България се използват голямо количества антибиотици при отглеждане на животните.

До края на септември от агенцията са изследвали 290 проби за наличие на атибактериални субстанции. Всички са отрицателни. През миналата година са установени само 3 несъответстващи проби от патешко месо при изследване на 521 проби от различни храни.През 2015 г. несъответствие е показала една проба от пчелен мед.

Според БАБХ Докладът за използването на антибиотиците не отразява реално използваните количества във фермите, а  количествата антибиотици продадени в България.

Животните  третирани с антибиотик не могат да се използват за месо и мляко до тяхното изчистване от организма.

08:15ч. 07.11.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.