Eвропейски субсидии само при изрядно счетоводство:

Фактури за фирмите и касови бележки за физическите лица

Фактури за фирмите и касови бележки за физическите лица

При схемите за обвързаната подкрепа на производството на плодове и зеленчуци и в животновъдството има ръст на всички показатели през 2016 година спрямо 2015 година, каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БТА.

Министър Танева представи развитието в отрасъл "Земеделие" и новостите в политика на министерството в прилагането на схемите по обвързаната подкрепа.

По тези схеми българските земеделски производители получават малко над 232 млн. лева годишно.

През 2017 година министерството прави промени в схемите за получаване на помощите с цел по-голямо производство и справедливост за стопаните. Въвеждат се задължителното използване на платежни документи - фактури за фирмите и касови бележки за физическите лица. Обвързана подкрепа ще се получава само срещу изрядни счетоводни документи, посочи земеделският зам.-министър Васил Грудев.

През схемата за млечни крави стопаните ще получат до 30 094 000 лева при индикативна ставка 200 лева за едно животно. Такива пари ще получават ферми, които имат между 10 и 250 млечни крави в стопанството, продават поне 2000 литра на крава за планински райони и 3000 литра на крава за равнинни райони.

Фермерите трябва да имат:

- фактури от регистриран първи изкупвач;

- фактури за продадено краве мляко, годишни счетоводни обороти - при директни продажби, и други.

В схемата за подпомагане на фермери, отглеждащи месодайни крави или юници, се отпускат 18 750 000 лева при индикативна ставка от 150 лева на глава. От тях ще се иска да имат между 10 и 250 глави добитък и поне по едно теле на две крави годишно.

Специфична подкрепа има и за стопаните на животни под селекционен контрол и за фермерите в планинските райони, включително за овце и кози.

Схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци - полско производство, са за още почти 32 млн. лева. Индикативната ставка на помощта е 1607 лева/ха - за първите 30 хектара, и 1071 лева/ха - за площи над 30-ия хектар.

На подпомагане подлежи отглеждането на ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, череши и вишни. От списъка са изключени орехите, които няма да бъдат подпомагани, и сливите и десертното грозде, за които се създава отделна схема.

Схемите за обвързано подпомагане на зеленчуци, отглеждани на открити площи, са на стойност малко над 28 млн. лева. Индикативната ставка тук е 2179 лева/ха - за първите 30 хектара, и 1453 лева/ха - за площи над 30-ия хектар.

Ще се финансира производството на домати, чушки, краставици и корнишони, кромид лук зрял, патладжан, моркови, чесън зрял и на картофи. От списъка са изключени зеленият фасул, зеленият грах и тиквите, които няма да бъдат подпомагани, и главесто зеле, дини и пъпеши, за които се създава отделна, по-слабо платена схема.

За оранжерийното производство на зеленчуци (домати, краставици и чушки) се отпускат 7 878 017 лева. Пълен размер на индикативната ставка - 1121.50 лева/дка, ще се отпуска при достигане на определен добив. Той е: домати - 22 400 кг/дка; краставици - 32 000 кг/дка, и за чушките - 8500 кг/дка.

Схемата за специфично подпомагане на протеиновите култури е с годишен бюджет малко над 31 милион лева. Подпомагат се земеделски стопани с допустими площи от минимум 0.5 ха от следните култури: фасул - зърно, леща, нахут, грах - фуражен за зърно, фъстъци, соя, бакла и други.

17:16ч. 02.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.