Полезно за фермера::

Фермерите в ЕС ще могат да създават картели за продажба на месо и зехтин

Фермерите в ЕС ще могат да създават картели за продажба на месо и зехтин

Земеделските производители могат да създават картели и да продават заедно зехтин, телешко и говеждо месо, без да нарушават антитръстовите правила, стига пазарният им дял да не надвишава 20%, заяви регулаторният орган по конкуренцията в Европейския съюз (ЕС) в петък, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия (ЕК) обяви, че новите правила ще подкрепят конкурентоспособността на земеделските производители в сектор на стойност над 80 млрд. евро годишно в Европа.

Освен продажба групите ще трябва да осигуряват още и съоръжения за съхранение, транспорт и разпространение, заяви изпълнителният орган на ЕС.

Обемът, продаван от групите, обаче не трябва да надвишава 20% от пазара на зехтин и 15% от националния пазар на телешко и говеждо месо и на полски култури.

„Целта е да гарантираме, че европейските земеделски производители могат да работят заедно, за да останат конкурентоспособни и да се  възползват от силата си при договаряне на цените с купувачите“, заяви европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Новите правила са изготвени след консултации, проведени от януари до май тази година

11:23ч. 28.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.