Полезно за фермера:

Фермерите може да натровят кравите си, хранейки ги с прекалено много мед във фуражите

Фермерите може да натровят кравите си, хранейки ги с прекалено много мед във фуражите

Фермерите може да натровят кравите си до смърт, хранейки ги с фуражи, съдържащи прекалено много мед. Това показва научно изследване на учени от университета в Нотингам. 

Учените са стигнали до този извод, изследвайки черния дроб на 500 телета за концентрация на мед в него. Резултатите - в 40% от случаите съдържанието на мед в черния дроб на животните е било над допустимите норми. "Това показва, че голяма част от стадата с крави в Англия и в ЕС са в риск от отравяне с мед чрез фуражите", посочва Найджъл Кендъл от университета в Нотингам.

Настоящият регламентна Европейската комисия посочва, че максималните количества мед, разрешени за хранене на кравите, трябва да бъдат до 35 милиграма на килограм храна (88% сухо вещество).

"Често допълнителните източници на мед, докоито имат достъп пашуващите животни, не са взети предвид и те повишават съдържанието на мед в организмите им. Това са дренажи, свободни минерали и др.", добавя Кендъл.

Чести грешки на фермерите

"Много фермери смятат, че единственият ефект от съчетаването на микровеществото - молибден със сяра, приетоот преживни животни, е да се спира усвояването на мед в търбусите на животните. В действителност обаче съчетавнието на молибден и сяра образува ново вещество в стомасите на животните, която с натрупване в по-големидози има висок афинитет към меда", добавят учените.

Какво могат да направят фермерите?

Фермерите могат да наблюдават съдържанието на мед в техните крави, предназначени за клане, като правят проби от техните черни дробове. Ако се установят, високи нива на мед, фермерите трябва да работят с тяхния ветеринар, за да се опитват да смъкнат съдържанието. Д-р Кендъл обаче предупреждава, че "лечението" не е бърз процес - минимум 18 месеца отнема намаляването на съдържанието на мед в черния дроб на животните, дори когато медта изцяло е премахната от храната на животните.

 
10:10ч. 16.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.