Ултиматум:

Фермерите си искат евросубсидиите до 20 март

Фермерите си искат евросубсидиите до 20 март

Ако директните плащания за 2016 г. не бъдат извършени до 20 март, ще има фермерски протести. Това заяви Бойко Синапов, член на Управителния съвет на „Обединени български животновъди“.  Браншът е настръхнал, управляващите ще имат много главоболия по изборите, ако проблемът не се реши, допълни Синапов.  

В момента има забавяне на всички плащания – компенсаторните в планинските райони, за млади земеделски стопани, за биоземеделие, по схемата за зелените плащания, за планинските и полупланинските райони  и други.

Според бившия министър на земеделието и храните Десислава Танева забавянето се е получило заради кадровите рокади в Държавен фонд „Земеделие“, които бяха извършени от служебния кабинет. От министерството на земеделието пък увериха, че ще се придържат към актуализирания график и се надяват всички видове субсидии по всички схеми и мерки да бъдат изплатени до средата на май.

Животновъдите обаче контрират, че средствата са им нужни в момента, а не през май. Буди недоумение и фактът, че само преди месец се твърдяло, че парите са налице и няма причина превеждането им да се отлага.

Бойко Синапов изрази възмущението си и от заповедта на земеделския министър в служебния кабинет Христо Бозуков да бъде спряно приемането на заявления по две мерки - „Биологично земеделие“ и „Агроекология и климат“ от  Програмата за развитие на селските райони.

„Не сме очаквали, че такова нещо може да се случи в този труден момент. Можеше да се дебатира. Има варианти да се прехвърлят средства от други пера, защото мерки 10 и 11 са жизнено важни за развитието на българското животновъдство. Стотици хора тръгнаха към биоземеделието, защото има бъдеще в цяла Европа и не може с лека ръка всичко да се унищожи. Вместо да се търсят варианти, се зачертава постигнатото“, посочи Синапов.

19:33ч. 10.03.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.