Прогноза:

Фермерите смъкват рентите с 15 %

Фермерите смъкват рентите с 15 %

Хлябът няма да поевтинее въпреки рекордния добив и ниските цени на зърното, прогнозира в. "Земя".

5,6 милиона тона е тазгодишната реколта от пшеница. Това е рекордно количество за България за последните 25 години, отчитат от аграрното министерство.

Лошата новина тази година е, че цената на пшеницата в световен мащаб се срина с 16 на сто, което в комбинация с високите себестойности заради лошото време и болести по посевите ще доведе до загуби за производителите.

Това от своя страна ще рефлектира върху наемите и рентите, които те изплащат за ползването на земята, призна след заседанието на Консултативния съвет по зърното председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Светослав Русалов. Според него се очаква спад на плащаните ренти с 15 процента.

43% от пшеницата е с много добри хлебопекарни качества, заяви на брифинг земеделският министър Десислава Танева. Тази година зърнено-житни култури са прибирани от 15 млн. дка. От тях над 11 млн. дка са били засети с пшеница.

В сравнение с предходната година засетите площи са увеличени с 3%. С 9% са повишени добивите от декар.

Най-висок среден добив е отчетен в областите Силистра – 568 кг/дка, Добрич – 563 кг/дка, Разград – 556 кг/дка и Русе – 551 кг/дка. Заедно с непродадената пшеница от предходната реколта имаме общо 6,6 млн. т пшеница. За вътрешно потребление са необходими под 2 млн. т и така останалите 69% от добива са за износ, посочи Десислава Танева.

До момента са изнесени над 1,1 млн. т, а над 3 млн. т остават, за да бъдат изтъргувани. През юли2016 г. спрямо юли 2015 г. цената на пшеницата е с 15% по-ниска.

Въпреки рекордния добив и понижените цени на зърното потребителите няма защо да очакват по-ниска цена на хляба. Според Мариана Кукушева, председател на Националната федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България, това може да стане само при диференцирана ставка на ДДС за хляба.

Това зависи от финансовото министерство и засега не се очертава такава възможност.

По в. "Земя"

 

22:13ч. 05.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.