:

През декември 2016 г. - Фермерите ще получат около 600 млн. лв. директни плащания

През декември 2016 г. - Фермерите ще получат около 600 млн. лв. директни плащания

От 2017 г. ще има промяна при обвързаната подкрепа, заяви Десислава Танева.

Фермерите ще получат около 600 млн. лв. от директните субсидии за обработваема земя през декември, съобщи пред БНТ агроминистърът Десислава Танева.

Средствата са базовото плащане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). В предходни години земеделците са получавали това плащане  в края на януари, заяви министърът.

Тя съобщи още, че до края на януари 2017 г. производителите на плодове и зеленчуци трябва да представят документи за  търговската реализация на произведените продукти. Това е задължително условие, за да получат субсидиите по линия на обвързаната подкрепа през февруари.

От 2017 г. ще има промяна при обвързаната подкрепа – по-висока ставка ще получават малките стопанства до 30 ха, заяви Танева.

Тя каза още, че мярка 4.2 за преработка и маркетинг на земеделски продукти от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 ще бъде отворена в първата половина на 2017 г.

Танева очаква подадените проекти да надвишат в пъти бюджета на програмата.

В края на седмицата в агроминистерството започна дебатът с браншовите организации за промяна на условията за кандидатстване. Направен е анализ след предходния прием по мярката, при който засега са сключени 133 договора за 177 млн. лв.

След като бъде постигнат консенсус с производителите, ще бъдат направени съответните промени и мярката ще бъде отворена след одобрение от ЕК.

37,5% от новата програма е предоставен на фермерите по различни мерки, обобщи министърът.

Тя припомни, че се планира догодина да бъде предложен инструмент за държавна подкрепа за организирането на постоянни фермерски пазари.

„Работим с големите търговски оператори и се надявам още в края на този месец да обявим програми, които тези оператори ще предложат на българските производители“, каза още Танева.

По думите й целта е да бъдат скъсени веригите за доставка, а потребителят сам ще избере какъв процент български продукти да потребява.

19:28ч. 11.11.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.