Културна дискусия:

Фермери и преработватели спорят за цените на млякото

Фермери и преработватели спорят за цените на млякото

Европейското мляко не било по-евтино от българското. Но защо едва 30% от продавания кашкавал е наш?

В България влиза прясно мляко от Европа, но никой не може да каже, че то е по-евтино от българското. Това каза Танчо Колев от Асоциацията на млекопроизводителите в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

„Все пак ние имаме и транспортни разходи. А при закупуване на млякото от Европа, първо се плаща и после пристига", коментира още той.

Загубите на европейските млекопроизводители заради руското ембарго съставят 15% от общото производство на територията на ЕС. За България това се равнява на 30 пъти на годишното производство на страната, допълни председателят на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

По думите му твърденията за съществуващ картел в млечния сектор са неоснователни: "Има 240 предприятия, които не членуват в една организация. Няма как да се договорят всички. Цените в цяла Европа са изравнени, това означава ли, че и там има картел?", попита Зоров.

Той обърна внимание, че едва 30% от кашкавала, продаван  в магазините у нас, е с български произход.

Инвестор.БГ припомня, че ден по-рано Танчо Колев директно поиска разпускане на КЗК и намесата на ДАНС за разследване на картел в сектора. "Поискахме разпускане на Комисията, защото от 8 месеца сме алармирали за разследване, но отговор няма", поясни той.

"Искахме да се намеси ДАНС и Прокуратурата в митници, за да се види каква суровина влиза в Европа, защото на етикетите пише само "Произведено в Европа" и не са изследва какво има вътре в продукта. Агенцията по храните не е представила протоколи на изследваните храни и колко от тях имат палмова мазнина вътре", поясни той.

Колев защити тезата, че значителна част от загубите в сектора са генерирани от липсата на проверка. По думите му бюджетът губи над 100 млн. лева от това.

На свой ред заместник-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Симеон Присадашки заяви: „Ако има картели, нека да ги осветлят. Ще се изразходва прекалено много енергия за нищо.“

Той декларира, че няма информация млекопреработвали да са се събирали да договарят цени, но имало такава среща на производители на овче мляко от Плевенско.

Проблемът е в нелегалния внос на сухи млека и палмови масла през границата, каза председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов. Причината за проблемите на фермерите не са преработвателите, беше категоричен той. 

Бойко Синапов изрази недоволство, че след като производителите са се оплакали от вноса, държавата е започнала да проверява фермите и мандрите.

Симеон Присадашки се обяви против подпомагането „на калпак“ на глава животно, без субсидиите да се обвързани с добива на качествено мляко, което да отива в реалния сектор.

Виж и прочети още на http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-03-09/melkoproizvoditeli-evropeyskoto-mlyako-ne-e-po-evtino-ot-balgarskoto

 

 

 

18:34ч. 09.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.