Упрек към държавата:

Фермери настояват за инвестиции в борба с градушките

Фермери настояват за инвестиции в борба с градушките

Земеделските производители настояват да се инвестира в борбата с градушки и наводнения. Едва 10 млн. дка от обработваемата земя в България е защитена от градушки, посочи пред Bloomberg TV Bulgaria Мариела Йорданова, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) (б.р. - това са около 20% от обработваемата земя).

Действително, в момента огромна част от територията на страната е извън обсега на полигоните за борба с градушки. Такива има в Северозападна България и в Южна централна. В същото време Изпълнителната агенция за борба с градушките страда от постоянна липса на финансиране и всяка година дейността й е затруднена от липса на средства за закупуване на противоградни ракети.

„Имахме многократни срещи с администрацията и продължаваме да настояваме цялата площ на страната да бъде защитена от градушки, като ние сме готови да съдействаме по всякакъв начин. Бихме искали да се инвестира и в превенция на наводнения. Никой земеделец не е щастлив, ако трябва да иска компенсации за пропаднали площи“, каза Йорданова.

Според нея също така браншът е експортно ориентиран и е необходимо да се подобри пристанищната инфраструктура. Сега по думите й голяма част от зърното се изнася през Румъния и „маржовете остават там“.

За предстоящата реколта, тя каза, че са засети достатъчно площи с есенници, но необичайно топлото време през февруари провокира вегетация. Опасяваме се, че посевите ще започнат да гладуват, тъй като заради Нитратната директива и добрите земеделски практики не можем да ги подхранваме преди 25 февруари, обясни Йорданова.

 

07:58ч. 19.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.