Заради банките:

Фермери получиха парите си за газьола в понеделник

Фермери получиха парите си за газьола в понеделник

Търговски банки масово са задържали отразяването на десетки милиони левове по сметките на земеделски производители в периода от 16 декември (петък) до 19 декември (понеделник), научи AgroLife. Това доведе до притеснения през уикенда сред мнозина фермери, че може да не са били одобрени за финансиране по Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху дизеловото гориво.

Още в петък, 16 декември, от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) обявиха, че са преведени 70 894 271 лева на 6 716 земеделски стопани по Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. От ведомството уточниха, че засега са задържани плащания за 13 млн. лв., за да се извърши допълнителна проверка на документи, в които са допуснати грешки.

Дори преводите към стопаните да са били наредени от ДФЗ в петък, клиентите на Банка ДСК например видяха парите в банковите си сметки чак в понеделник, съобщиха земеделски производители от Добрич

Бюджетът за 2016 г. по схемата за възстановяване на част от разходите на земеделските производители за закупено през 2015 година гориво е 84 милиона лева. Отстъпката от стойността на акциза върху газьола в размер на 0,40 лева за литър е определена със заповед на министъра на земеделието и храните.

10:08ч. 19.12.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.