Опасността не е преминала:

В Пловдивско - Фермери протестираха заради липса на ваксини

В Пловдивско - Фермери протестираха заради липса на ваксини

Около 100 000 животни са неидентифицирани и не са обслужвани от ветеринарен лекар.

Животновъди излязоха на втори протест заради липса на ваксини против нодуларен дерматит, съобщи радио Дарик - Пловдив.

Още в 9.00 ч. фермери от град Стрелча и селата Красново и Беловица, както и от други хисарски села, блокираха пътя към Пловдив.

Според ветеринарния лекар д-р Вяра Гришина от сдружение “Ветеринарна е-практика“ хората имат право на подобни действия, защото у нас има 600 000 говеда, а предоставените ваксини са едва 150 000.

Около 100 000 животни са неидентифицирани и не са обслужвани от ветеринарен лекар.

20 млн. лв. дава правителството за борба с дерматита по животните. Д-р Гришина определи като безумие решението на Българската агенция по безопасност на храните да се ваксинират и неидентифицирани животни.

Това противоречи с промените в Закона за ветеринарно-медицинската дейност от 19 февруари т.г. Според тях здравите говеда трябва да се заколят и месото им да бъде изпратено в домове за възрастни хора, а негодните да се изгорят в екарисаж.

Друг е въпросът дали в България има работещ екарисаж, каза ветеринарката.

“Налага се животните да се загробват, което понякога се забавя заради липсващи разрешителни от РИОСВ, а е и опасно, защото животът на бактериите и паразитите продължава и след заравянето. Живеем в 21 в., а загробваме животни все едно сме в 17-ти", коментира още тя.

Д-р Вяра Гришина е категорична, че за една година, откакто нодуларният дерматит е регистриран в Гърция, у нас няма разписана програма за справяне с това заболяване.

 

18:29ч. 09.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.