Иновации:

Фермери правят „умни” машини и мобилни приложения

Фермери правят „умни” машини и мобилни приложения

 

„Умен” трактор, който работи на принципа на робот, бе създаден в Канада, пише „Уолстрийт Джърнал”. Машината е дело на 30-годишният фермер от Манитоба Мат Раймър. Той я изработил с части от безпилотен самолет и безплатен софтуер, като програмирал трактора от таблета си. Всичко му струвало общо 8000 долара.

Земеделецът се надява в бъдеще и други негови колеги да последват примера му. Според него програмирането може да се научи лесно с малко самоподготовка и курсове онлайн. Така много от фермерите биха могли сами да създават машини, както и сателитно-навигационни мрежи и мобилни приложения. А подобни проекти ще доведат до по-голяма конкуренция на пазара за земеделска техника. И биха генерирали печалби от продажби в размер на 2 млрд. щатски долара годишно, според данни на компанията IBISWorld.

“Ще са необходими поне 15 години, докато новата технология навлезе във всяка ферма”, смята Раймър. Според него тази техника няма да отстъпва по качество, но ще е много по-евтина, в сравнение с продуктите на големите компании в сектора.

Бедността е майка на прогреса,” твърди пък Джим Пойзър, който се е върнал към земеделието от шест години, след като преди това дълго време се занимавал с компютърно програмиране. Преди четири години Пойзър започнал проект по създаване на микропроцесор и разработил система за наблюдение и контрол по засяване на семената. Тя изчислява колко е оптималното количество насадени семена за определен участък земя, така че да има възможно най-добра реколта.

По думите на създателя на системата, цената на неговия продукт е около 750 долара. Произведен от някоя от големите технологични компании обаче, той би струвал близо седем пъти повече. В същото време системата спестява по около 1000 долара годишно от семена. “Това не е много, но ние, фермерите, се опитваме да оптимизираме работата си максимално”, казва Пойзър. Сега той работи по други проекти. Един от тях е сензор със слънчево захранване за наблюдение и регулация на температурата.

Всъщност фермерските иновации биха могли да бъдат изключително доходоносни. Един от стартъпите в сферата разработва мобилни приложения, които показват къде почвата е най-плодородна или маркират къде в земята има камъни, така че да се избегнат повреди при експлоатация на машините.

“Ние наистина се радваме, че спомагаме за решаването на проблеми”, казва Бен Брутлаг, производител на цвекло, соя и царевица и съосновател на една компаниите за мобилни приложения. И добавя, че тази дейност е много добре заплатена. Подобни приложения се ползват със сериозен успех, като някои от тях имат по над 4500 тегления от интернет.

 

Благовеста МАРИНОВА

 

11:41ч. 24.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.