:

Намаляват субсидията на малките овцевъдни ферми

Намаляват субсидията на малките овцевъдни ферми

Министерството на земеделието ще намали подпомагането на овцевъдите с малки стада до 49 животни, защото по тази схема се е получило изкривяване и на практика се насърчават неефективни стопанства. Това съобщи в Смолян министърът на земеделието Десислава Танева, представяйки резултатите от кампанията по директните плащания.

Най-голям ръст на заявени субсидии се е получило при схемата за подпомагане на овце във ферми с до 49 броя овце, затова и тази схема няма да бъде оставена в този вид. Тя е нотифицирана неправилно, тъй като фермерите не трябва да се мотивират да правят малки овцевъдни ферми, които по нито един анализ няма как да са ефективни”, поясни земеделският министър.

В момента екипи на атроминистерството и Селскостопанска академия изготвят анализ по прилагането на схемите за обвързана подкрепа през последните две години. Въз основа на анализа България ще предложи промени в тези нотификации, които да бъдат изпратени в Брюксел.

Самият дебат с браншовите организации е насрочен за края на другата седмица, посочи още Танева. Тя подчерта, че промените ще имат за цел да мотивират сектора да се развива при такава структура на животновъдството, която би понесла очакваните промени в общността.

Отчетено е увеличение на заявените площи и животни в абсолютно всички мерки по директните плащания за 2016 г. с изключение на мерките  за млечните крави.

08:55ч. 16.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.