:

Хайде да садим парички (а може и теменужки)!

Хайде да садим парички (а може и теменужки)!

Теменужките са неразделна част от пролетната градина. Но за да им се радваме през март и април, трябва да ги засадим сега. Повечето хора се сещат за тях, когато кукувицата закука. Купуват ги напълно разцъфтели и им се наслаждават за кратко. А истината е, че през есента те успяват да се прихванат добре, презимуват успешно и почват да цъфтят отрано.

През зимата при много сухо време е добре да ги поливате, за да не изсъхнат. Това се прави задължително в най-топлите часове на деня.

Добре е да знаете, че обичат богата на хумус почва, която съдържа и доста изгнили листа. Затова може да добавите листовка преди засаждането им. След това по време на растежа нямат нужда от допълнително подхранване.

Могат да се отглеждат и в сандъчета. Садят ги навсякъде, но виреят най-добре на шарена сянка.

В края на септември и началото на октомври се садят и градинските незабравки. Подобно на теменужките, те са зимоустойчиви и понасят до минус 15-20 градуса. В момента розетките им са малки и по тях няма цветчета. Но след края на зимата ще дръпнат бързо и лехите ще потънат в бледосини или розови облаци.

  Незабравките се развиват добре в комбинация с лалета. Засаждат се едновременно с тях, като може да се оформят широки бордюри или градински острови. Почвата трябва предварително да се обработи старателно, след което се поставят ред луковици, ред незабравки. Напролет, когато лалетата прецъфтят, незабравките продължават да красят градината. Същата комбинация се прави и с теменужки.

Друга често подценявана, но много издръжлива и нежна китка, са паричките. Повечето хора ги засаждат в градините си през пролетта, а те също издържат студовете. Успешно презимуват не само листата, но и пъпките на растението. Паричките не са много взискателни към условията на отглеждане, но са по-красиви, ако им е отредено слънчево място. Почвата трябва да е средно тежка и да е добре наторена. Наличието на влага се отразява много добре върху оформянето на цветовете.

Размножават се чрез семена и разделяне на коренищата. Семената се засяват през юни – юли в открити лехи на сенчести места в двора. Най-добре е през август да пикирате растенията на разстояние 5-6 см. През октомври се засаждат на постоянно място на разстояние 10–15 см. Много ефектни са групи от незабравки, градински теменужки или лалета. При топла есен паричките се вкореняват бързо и може да започнат да цъфтят. Ако оставите растенията на едно и също място няколко години, постепенно цветовете ще издребнеят. Затова при нашите условия, след като прецъфтят на втората година, обикновено се изваждат и на тяхно място се засаждат летни цветя.

20:50ч. 25.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.