:

Хакери източили 3 млн. евро от БГ фирми

Хакери източили 3 млн. евро от БГ фирми

Хакери са отмъкнали над 3 млн. евро от български компании в последните седем месеца, каза пред БНТ началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев. Само в последните две седмица две компании от топ 100 в България са били ощетени, като от едната са откраднати 150 000, а от другата 450 000 евро.

Източванета ставало основно чрез Man in the middle – изпращане на мейл със зловреден софтуер като прикачен файл, който заразява компютъра и позволява да се следи кореспонденцията. Колев допълни, че хакерите са улеснени когато фирмите не ползват лицензиран софтуер.

Имало и регистрирани измами чрез интернет банкиране. Докато до 2006 година това е ставало чрез открадване на софтуерния сертификат за банкови услуги, от началото на миналата година се забелязва достъп през работещ компютър с оставено включено устройство за електронен подпис.
"Хакерът следи с дни режима на работа на съответния компютър. И в обедната почивка, докато счетоводителят е излязъл, прави нареждане за стотици хиляди евро. За ден-два парите преминават през банкови сметки в няколко държави, през няколко юрисдикции и е трудно да се проследи", обясни Колев.
Като предпазна мярка срещу подобни измами експертът препоръча да се изолира компютърът, през който се правят плащания и се води кореспонденция, като не се ползва за други цели. Колев поясни и че лицензираният антивирусен софтуер е задължителен.

 

11:13ч. 18.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.