В помощ на фермера:

Хибридните сортове домати са препоръчителни за оранжерии

Хибридните сортове домати са препоръчителни за оранжерии

Фермерите вече започват да си набавят семена за подготовка на новите зеленчукови разсади. Някои ще  заложат на познатите и изпитани сортове домати, но тези, които не са доволни от реколтата през изминалата година, ще потърсят нещо различно. Какви са възможностите? В последните години на мода са чуждите сортове домати - холандски и италиански. Сред любителите градинари обаче вече се усеща известно разочарование, защото те имат по-различни вкусови качества, които се разминават с традиционния български сладко-кисел вкус. Това е причина за възраждането на интереса към българските сортове. Ето и малко информация за някои от тях.

За полиетиленови оранжерии и ранно полско производство се препоръчва да се отглеждат само хибридни сортове домати. Те трябва да се адаптират добре към неблагоприятните климатични условия и да са устойчиви на болести - тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване и нематода. На тези изисквания най-пълно отговарят българските хибриди  ИЗК „Ники Д“, „Паулина“, „Парис“, „Рия“, „Балкан“, „Дорина“, „Прекос“ и други. 
С много добри качества е полудетерминантният хибриден сорт „Ники“. Плодовете му са ярко червени, кръгли, без зелен пръстен. Средното им тегло е 140-180 грама. Този сорт се отглежда на ниска опорна конструкция. 
Реколтата ще е добра, ако се спазват точно сеитбените срокове и всички останали агротехнически мероприятия. Разсадът трябва да е здрав и закален, а след засаждането му на постоянно място, трябва да е обект на постоянни грижи - редовно да се колтучи, да се  окопава, тори, полива и пази от болестите, неприятелите и плевелите.

В зависимост от района и технологията на отглеждане беритбите на ранните домати започва около 10-15 юни и приключват на 25-30 юли. 
Към групата на средно ранните сортове спадат  „Опал“, „Наслада“, „Рила“, „Калина“, „Реяна“, „Розалина роса“, както и неколовите „Копнеж F1“, „Николина“, „Елена“, „Миляна“, „Яна“, „Трапезица“. 
„Копнеж F1“ е резултат на целенасочена селекция на Института по зеленчукови култури в Пловдив за повишаване на натуралните антиоксиданти в плодовете и запазване на традиционния български вкус. Плодовете са много едри, със средна маса 180- 280 г, кръгли, плътни, с оптимална твърдост и с много добри вкусови качества. Сортът се отглежда на висока равна леха, без опорна конструкция. 

В резултат на многогодишен труд се ражда сортът „Пловдивска каротина“, който се отличава с високо съдържание на витамин С и уникално съчетание на трите компонента с антиоксидантен ефект - витамин С, ликопин и бетакаротин. Плодовете му са със средна маса 70-80 г, кръгли, гладки и средно твърди. Съдържанието на аскорбинова киселина в тях е два пъти по-високо от това при обикновените сортове. Този сорт може да се използва в консервната промишленост за производство на  сокове заради високото съдържание на сухо вещество, общи захари и органични киселини.
„Пловдивска каротина“ е подходящ и за прясна консумация заради балансирания си сладко-кисел вкус и нежна структура. Отглежда се на висока опорна конструкция, като разстоянието между редовете е 70-80 см. Растенията се засаждат на разстояние 30-35 см едно от друго. 
През последните години и на нашия пазар се появиха семена за чери домати, които най-често са с кръгла форма. В света съществува голямо сортово разнообразие, но българинът все още не ги цени, макар че се отличават с високо съдържание на сухо вещество, захари и витамин С. Според специалистите с добри вкусови качества са сортовете „Аля“, „Мила“ и „Елица“. 

09:00ч. 13.01.2016г.
Л

Какви хибридни сортове ще ми препоръчате за отглеждане в оранжерия? Благодаря.

Людмила Гегова
12:07ч. 23.08.2020г.

Оставете коментар: