
Фермерите вече започват да си набавят семена за подготовка на новите зеленчукови разсади. Някои ще заложат на познатите и изпитани сортове домати, но тези, които не са доволни от реколтата през изминалата година, ще потърсят нещо различно. Какви са възможностите? В последните години на мода са чуждите сортове домати - холандски и италиански. Сред любителите градинари обаче вече се усеща известно разочарование, защото те имат по-различни вкусови качества, които се разминават с традиционния български сладко-кисел вкус. Това е причина за възраждането на интереса към българските сортове. Ето и малко информация за някои от тях.
За полиетиленови оранжерии и ранно полско производство се препоръчва да се отглеждат само хибридни сортове домати. Те трябва да се адаптират добре към неблагоприятните климатични условия и да са устойчиви на болести - тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване и нематода. На тези изисквания най-пълно отговарят българските хибриди ИЗК „Ники Д“, „Паулина“, „Парис“, „Рия“, „Балкан“, „Дорина“, „Прекос“ и други.
С много добри качества е полудетерминантният хибриден сорт „Ники“. Плодовете му са ярко червени, кръгли, без зелен пръстен. Средното им тегло е 140-180 грама. Този сорт се отглежда на ниска опорна конструкция.
Реколтата ще е добра, ако се спазват точно сеитбените срокове и всички останали агротехнически мероприятия. Разсадът трябва да е здрав и закален, а след засаждането му на постоянно място, трябва да е обект на постоянни грижи - редовно да се колтучи, да се окопава, тори, полива и пази от болестите, неприятелите и плевелите.
В зависимост от района и технологията на отглеждане беритбите на ранните домати започва около 10-15 юни и приключват на 25-30 юли.
Към групата на средно ранните сортове спадат „Опал“, „Наслада“, „Рила“, „Калина“, „Реяна“, „Розалина роса“, както и неколовите „Копнеж F1“, „Николина“, „Елена“, „Миляна“, „Яна“, „Трапезица“.
„Копнеж F1“ е резултат на целенасочена селекция на Института по зеленчукови култури в Пловдив за повишаване на натуралните антиоксиданти в плодовете и запазване на традиционния български вкус. Плодовете са много едри, със средна маса 180- 280 г, кръгли, плътни, с оптимална твърдост и с много добри вкусови качества. Сортът се отглежда на висока равна леха, без опорна конструкция.
В резултат на многогодишен труд се ражда сортът „Пловдивска каротина“, който се отличава с високо съдържание на витамин С и уникално съчетание на трите компонента с антиоксидантен ефект - витамин С, ликопин и бетакаротин. Плодовете му са със средна маса 70-80 г, кръгли, гладки и средно твърди. Съдържанието на аскорбинова киселина в тях е два пъти по-високо от това при обикновените сортове. Този сорт може да се използва в консервната промишленост за производство на сокове заради високото съдържание на сухо вещество, общи захари и органични киселини.
„Пловдивска каротина“ е подходящ и за прясна консумация заради балансирания си сладко-кисел вкус и нежна структура. Отглежда се на висока опорна конструкция, като разстоянието между редовете е 70-80 см. Растенията се засаждат на разстояние 30-35 см едно от друго.
През последните години и на нашия пазар се появиха семена за чери домати, които най-често са с кръгла форма. В света съществува голямо сортово разнообразие, но българинът все още не ги цени, макар че се отличават с високо съдържание на сухо вещество, захари и витамин С. Според специалистите с добри вкусови качества са сортовете „Аля“, „Мила“ и „Елица“.