:

Хиляди тонове домати гният под вода на полето

Хиляди тонове домати гният под вода на полето

Консервните комбинати останаха без домати заради дъждовете и плъзналите болести по зеленчука.

Стотици декари край Пловдив и Пазарджик са отново под вода и машините не могат да влязат в блоковете, за да приберат продукцията, съобщи Теодора Тасева, мениджър продажби на компанията „Томатоярд“ , която е най-големият производител на доматено пюре в България.

Предишните порои удариха градините край Раковски и Шишманци, сега тежко засегнати са Попово и Белозем и в момента над 5000 тона домати може да останат неприбрани. Според Тасева на пазара се очертава дефицит на суровина и ще е трудно нови поръчки да бъдат изпълнени.

"Бяхме планирали да преработим 30 хил. тона, но се вижда, че това няма да се случи", каза Тасева. Тя допълни, че заради многото порои е била катастрофална и 2014г.

Надяваме се на внос на суровина, заяви и собственикът на софийската консервна фабрика ПИК Коста Цветков. Тази година доматите са голям проблем. Българските са на петна, болни са от големите горещини и бързо загниват. Опитах с гръцки, но те миришеха лошо. Сега заради влажното време реколтата няма да бъде прибрана. Вносът пък ще е на по-висока цена. В момента на едро, където ги има, доматите се продават по 60–70 ст. за кг срещу 40 ст. през м.г. Така една консерва от новата реколта ще струва 2 лв. срещу 1,60 лв. през 2014г.

Според Коста Цветков болен е и българският червен пипер, затова масово консервните предприятия разчитат на внос от Македония и Албания.

11:15ч. 01.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.