Пазар:

Хитовият сорт „Розово сърце“ стигна цена от 8 лв. за половин грам

Хитовият сорт „Розово сърце“ стигна цена от 8 лв. за половин грам

Българският сорт „Розово сърце“, който беше абсолютен фаворит на пазара през 2016 г., продължава да е изключително търсен въпреки високата цена на семената. В агроаптеките опаковките от 0,5 грама се появиха на цени между 6,60 и 8 лв. Семената могат да се намерят и на по-ниска цена, но те не са в оригинални опаковки и не е ясно дали са истински.

„На сайта на Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив сме качили ценоразпис със сортовете, които предлагаме, и техните цените“, каза за AgroLife  създателят на „Розово сърце“ доц. д-р Даниела Ганева. Тя поясни, че опаковките от 0,5 гр. струват по 5 лв.

„Нямаме други цени за този сорт. Агроаптеките купуват от нас семена, а на какви цени ги предлагат, ние не контролираме. На клиентите даваме семеконтролен документ. Изпълняваме и заявки, получени по електронната поща, и изпращаме семена чрез куриери“, допълни доц. Ганева.

Тази година институтът ще организира производство на разсад от търсения сорт за средноранно производство.

През м. г. търсенето на „Розово сърце“ беше изключително голямо, а предлагането – ограничено. Затова се появиха и ментета, а много хора останаха силно разочаровани от получените добиви. Съветът към потребителите е при съмнения за качеството на семената да изисква от търговците документ за произход.

„Розово сърце“ е с месеста структура и нежна кожица. Има добър външен вид, висока биологична стойност и антиоксидантен ефект. Наличието на ликопен, бета-каротен и витамин С го превръща в истински боец срещу рака.

Според доц. Ганева вкусът на доматите се определя от сорта, от добрия баланс на захари и киселини и на трето място - от климатичните условия.

„У нас няма толкова екстремно високи температури, които да предизвикват жълти пригори по плодовете. Нещо повече - чужди сортове, които иначе не са толкова вкусни, когато ги отглеждаме на българска територия, подобряват значително качествата си“, казва селекционерът.

 

 

19:51ч. 18.01.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.