През седмицата:

Храните на едро малко поевтиняват преди Великден

Храните на едро малко поевтиняват преди Великден

Вносните плодове и зеленчуци продължават да са по-евтини от българските

Храните на едро поевтиняват минимално през седмицата, сочат данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Спрямо април миналата година индексът им е с повече от девет на сто по-нисък, но тогава заради Велкденските празници, той удари рекордни стойности.

Вносните зеленчуци продължават да са по-евтини от българските.

След поевтиняването на оранжерийните домати тази седмица, можем да ги купим за 2,40 лева за килограм. Вносните обаче се продават под 2 лева за килограм, въпреки че реално поскъпват спрямо миналата неделя. Българските оранжерийни краставици са с 20 стотинки по-скъпи спрямо вносните.

Същата тенденция се вижда и при плодовете. Например, българските ябълки струват 1,20 лева, а вносните - малко над 1 лев. Очаквано листните зеленчуци и репичките, които са типични за пролетта, поевтиняват.

При месните продукти има различни тенденции - пилешкото поскъпва минимално, докато каймата поевтинява.

Зелето, също внос, поскъпва с 5,2 процента и се търгува по 0,61 лева за килограм. Българските картофи поевтиняват с 1,68 на сто и се продават по 0,63 лева за килограм на едро. Цената на пресните картофи се понижа с 3,9 на сто до 1,49 лева за килограм на едро.

Кравето сирене поскъпва с 0,4 на сто и се продава средно по 5,35 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" - по 9,78 лв./кг. Олиото поскъпва с един процента и се търгува по 2,11 лева за литър.

Цената на брашно тип "500" се повишава с 2,4 на сто до 0,85 лева за килограм. Яйцата се продават 0,17 лева за брой на едро.

12:16ч. 17.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.